ODLUKE

Svi koji ulaze u Veliku Britaniju morat će u karantin na dvije sedmice

Poduzeli korake kako bi se sačuvali od uvezenih slučajeva koji bi izazvali ponovno širenje ove smrtonosne bolesti

Karantin u Velikoj Britaniji. AFP

Avaz.ba

22.5.2020

U Velikoj Britaniji će od 8. juna za sve koji dolaze iz inozemstva biti obvezan 14-dnevna karantina, rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom.

Svi koji dolaze iz inozemstva, uključujući i britanske državljane, morat će biti u samoizolaciji 14 dana i navesti gdje će se za to vrijeme nalaziti.

- Sada kada smo prošli vrhunac zaraze moramo poduzeti korake kako bismo se sačuvali od uvezenih slučajeva koji bi izazvali ponovno širenje ove smrtonosne bolesti - rekla je Patel na konferenciji za medije.


Priti Patel. AFP

Ne budu li poštovali tu uredbu, oni koji ulaze u zemlju mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom do 1.000 funti.  

Karantin neće biti obvezan za one koji dolaze iz Republike Irske, vozače kamiona, medicinske djelatnike i sezonske radnike u poljoprivredi, a mjera će se preispitivati svake tri sedmice.

Uvođenje obveznog karantina kritizirale su putničke agencije, a aviokompnaije u Ujedinjenom Kraljevstvu su prije više sedmica upozorile da bi takva mjera mogla nanijeti velike štete zračnom sektoru.

- Mjera karantene bez određenog roka njenog ukidanja učinit će već kritičnu situaciju u zrakoplovstvu Ujedinjenog Kraljevstva i svim povezanim gospodarskim aktivnostima još gorom - poručilo je udruženje aviokompanija u pismu premijeru Borisu Džonsonu (Johnsonu).   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.