PRITI PATEL

Prekinut govor britanske konzervativke, optužena za nehumanost

Osiguranje ministrice je uklonilo grupu aktivista s mjesta događaja

Priti Patel. CNN

H. J. I.

8.5.2022

Govor britanske ministrice unutrašnjih poslova Priti Patel, na večeri Konzervativne stranke prekinulo je šestoro mladih aktivista u protestu protiv najnovijeg plana ministrice o tražiteljima azila. Osiguranje ministrice je uklonilo grupu aktivista s mjesta događaja. Tražili su okončanje Patelove kontroverzne imigracione politike za Ruandu.

Šta bi značila ova politika za migrante?

Plan Priti Patel je jasan, Velika Britanija bi deportovala tražioce azila u Ruandu.

Patel se sada suočava se s prvim pravnim izazovom nakon što su humanitarne organizacije naložile advokatima da zahtijevaju otkrivanje dokumenata zbog straha da je politika suprotna međunarodnom pravu.

U pismu prije akcije Ministarstvu unutrašnjih poslova, za koje se očekuje da će dovesti do tužbe za sudsko preispitivanje, advokati Leigh Day su naveli da dobrotvorna organizacija Sloboda od torture "ima ozbiljnu zabrinutost u pogledu zakonitosti politike".

Zatražio je "otkrivanje informacija u vezi sa politikom", uključujući dokumente u kojima se to navodi, procjene rizika i memorandum o razumijevanju koji su potpisale vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Ruande.

Plan, koji je prošlog mjeseca predstavio premijer Boris Džonson (Johnson), nastoji da djeluje kao odvraćanje migranata koji prelaze brodom u Britaniju iz Francuske. To je izazvalo oštre kritike političkih protivnika i aktivista. Plan Priti Patel bi slanje u Ruandu uključivalo hiljade aktivnih tražitelja azila iz sistema.

Vlada Velike Britanije je saopćila da će uložiti početnih 120 miliona funti (156 miliona dolara) ovoj šemi.

Tužba protiv Priti Patel i za ukrajinske izbjeglice

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel suočava se s masovnim pravnim tužbama zbog dugotrajnog, iscrpnog i teškog viznog procesa zbog kojih su hiljade Ukrajinaca u opasnosti od pogibije i trauma od ruskog bombardovanja u Ukrajini ili pak onih koji su se našli "na ničijoj zemlji" u istočnoj Evropi u čekanju na odobrenje vize.

U pripremi je grupna tužba u ime stotina Ukrajinaca koji su se prije nekoliko sedmica prijavili za putovanje u Veliku Britaniju, ali čiji su slučajevi zaglavili u "haotičnom" zaostatku za vizu.

Humanitarne organizacije, uključujući Save the Children i Vijeće za izbjeglice, rekle su da se program Domova za Ukrajinu mora hitno revidirati jer je dodatno ugrožavao djecu i dodao "traumu povrh postojeće traume" od ruske invazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.