NAJAVILA PROTJERIVANJA

Britanska ministrica optužila migrante da dolaze u "šoping azila"

Svake sedmice ćemo vraćati više osoba nego do sada koje su ilegalno ušle u Veliku Britaniju, objasnila je Patel

Britanija u borbi protiv ilegalne migracije. afp

Fu. M.

5.10.2020

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel je upozorila kako će zvanični London postrožiti svoju migracijsku politiku, nakon masovnog dolaska kanalom Lamanš migranata, koje ona optužuje da "odlaze u šoping" azila po zemljama.

U govoru na godišnjem kongresu Konzervativne stranke, ministrica je obećala kako će sljedeće godine provesti "najveću reviziju sistema azila u Velikoj Britaniji posljednjih desetljeća", ali nije iznijela pojedinosti.

- Pošteno ću reći da će to potrajati - dodala je i obećala do tada "ubrzati naš operativni odgovor na ilegalnu imigraciju", prenose agencije.

- Svake sedmice ćemo vraćati više osoba nego do sada koje su ilegalno ušle u Veliku Britaniju" - objasnila je Patel i izrazila zadovoljstvo što Brexit omogućuje britanskoj vladi da, prvi put nakon više desetljeća, odluči ko ulazi i ko izlazi iz zemlje.

Ministrica unutrašnjih poslova je optužila tražitelje azila da putuju Evropom i obavljaju "šoping kako bi vidjeli gdje mogu tražiti azil" i zatim pređu kanal Lamanš i stignu u Veliku Britaniju, pritom "puneći džepove kriminalaca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.