VELIKA BRITANIJA Revolucionarni poduhvat ljekara

Beba, Oskar Parodi, prva na svijetu koja je dobila lijek na bazi kanabisa

Istraživači iz studije nadaju se da će se lijek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj njezi kako bi se pomoglo bebama

Avaz.ba
28.05.2020 22:50

Beba primila tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču

Foto: Agencije

Britanska beba, Oskar Parodi (Oscar Parodi), postala je prva na svijetu kojoj su dodjeljeni lijekovi na bazi kanabisa u sprečavanju napada kod novorođenčadi koji može dovesti do oštećenja mozga.

Beba, koja sada ima 11 sedmica, primila je tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču, što je standard za djecu rođenu sa HIE, ali njegova majka se saglasila da mu ljekari daju i dozu lijeka na bazi kanabisa.

To je prvi put da se lijek koristi za pokušaj sprečavanja napada kod bebe sa HIE, a već se koristi za pomoć u liječenju djece sa rijetkim oblicima epilepsije.

  • Dijete je rođena je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom
    Dijete je rođena je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom Foto: Agencije

Istraživači iz studije nadaju se da će se lijek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj njezi kako bi se pomoglo bebama koje su u riziku od napada i povreda mozga.  Ljekari su prvih 120 sati mjerili električne signale u mozgu bebe, kao i fizičke i neurološke i krvne pretrage. 

- Na odjeljenju je mnogo uzbuđenja i vrlo smo ponosni. Ovo je prvi put da se lijek koji se dobija na bazi kanabisa intravenski testira na ljudskim bebama - kazao je profesor Pol Klark (Paul Clarke), konsultant neonatologa u bolnici

Prvoj fazi ispitivanja, koja uključuje jedinice u Velikoj Britaniji i Evropi, bit će potrebno oko godinu, a razvoj beba će se provjeravati 30 dana, šest mjeseci i 12 mjeseci nakon pražnjenja.

Beba je rođena je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE), što predstavlja nedostatak protoka kiseonika ili krvi iz placente do djeteta.

Komentari

NA VRH