VELIKA BRITANIJA

Beba, Oskar Parodi, prva na svijetu koja je dobila lijek na bazi kanabisa

Istraživači iz studije nadaju se da će se lijek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj njezi kako bi se pomoglo bebama

Beba primila tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču. Agencije

Avaz.ba

28.5.2020

Britanska beba, Oskar Parodi (Oscar Parodi), postala je prva na svijetu kojoj su dodjeljeni lijekovi na bazi kanabisa u sprečavanju napada kod novorođenčadi koji može dovesti do oštećenja mozga.

Beba, koja sada ima 11 sedmica, primila je tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču, što je standard za djecu rođenu sa HIE, ali njegova majka se saglasila da mu ljekari daju i dozu lijeka na bazi kanabisa.

To je prvi put da se lijek koristi za pokušaj sprečavanja napada kod bebe sa HIE, a već se koristi za pomoć u liječenju djece sa rijetkim oblicima epilepsije.


Dijete je rođena je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom. Agencije

Istraživači iz studije nadaju se da će se lijek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj njezi kako bi se pomoglo bebama koje su u riziku od napada i povreda mozga.  Ljekari su prvih 120 sati mjerili električne signale u mozgu bebe, kao i fizičke i neurološke i krvne pretrage. 

- Na odjeljenju je mnogo uzbuđenja i vrlo smo ponosni. Ovo je prvi put da se lijek koji se dobija na bazi kanabisa intravenski testira na ljudskim bebama - kazao je profesor Pol Klark (Paul Clarke), konsultant neonatologa u bolnici

Prvoj fazi ispitivanja, koja uključuje jedinice u Velikoj Britaniji i Evropi, bit će potrebno oko godinu, a razvoj beba će se provjeravati 30 dana, šest mjeseci i 12 mjeseci nakon pražnjenja.

Beba je rođena je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE), što predstavlja nedostatak protoka kiseonika ili krvi iz placente do djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.