LEGALIZACIJA

Šolc poručio Kinezima: Ne morate pušiti kanabis ako studirate u Njemačkoj

Kancelar je u službenom posjetu Kini gdje će se u utorak u Pekingu susresti s vodstvom države

Njemački kancelar Olaf Šolc. Anadolija

D. R.

15.4.2024

Njemačka je u februaru legalizirala konzumaciju marihuane, omogućivši pojedincima i udruženjima da uzgajaju biljku i posjeduju ograničene količine.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u ponedjeljak je uvjeravao kineske studente u Šangaju da ne moraju konzumirati kanabis ako studiraju u Njemačkoj te da ga je ona legalizirala nadajući se da će potrošnja pasti. Šolc je to rekao u odgovoru na pitanje studenta na Univerzitetu Tongji kojeg je zanimalo hoće li morati pušiti kanabis ako studira u Njemačkoj.

Njemačka je u februaru legalizirala konzumaciju te biljke, omogućivši pojedincima i udruženjima da ju uzgajaju i posjeduju ograničene količine.

- Ne želimo da više ljudi konzumira kanabis, želimo da to čini manje ljudi, želimo više javnog obrazovanja o tome - rekao je Šolc. "Odgovor je jednostavan: nemojte pušiti. Ove ću godine napuniti 66 i nisam nikad pušio kanabis.”

Kancelar je u službenom posjetu Kini gdje će se u utorak u Pekingu susresti s vodstvom države. Šolc tvrdi da je Njemačka htjela izvući kanabis „iz sive zone”.

Prema podacima njemačkog ministarstva zdravstva, 2022. je kanabis u Njemačkoj konzumiralo oko četiri miliona ljudi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.