DOGOVORI Nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana

Njemačka će potrošiti 130 milijardi eura za stimulaciju privredi

Značajno će biti povećane subvencije za kupnju automobila, ali samo onih na električni pogon

Avaz.ba
04.06.2020 07:56

Merkel: Milijarde eura bit će potrošene na pomoć industrijama

Foto: AFP

Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći privredi u izlasku iz krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.

Milijarde eura bit će potrošene na pomoć industrijama koje su se našle u problemima, dodatno će biti finansirani oni krajevi u kojima je nezaposlenost narasla, a jednokratni bonus vrijedan 300 eura po djetetu bit će isplaćen s ostalim povlasticama koja se odnose na djecu. 

Značajno će biti povećane subvencije za kupnju automobila, ali samo onih na električni pogon. Iz ove su mjere izostavljeni automobili koji koriste fosilna goriva.

Dogovoreno je i da će PDV biti smanjen sa 19 na 16 posto, a manja stopa sa 7 na 5 posto, objavila je agencija "dpa" pozivajući se na dokument o odluci. 

Ukupan iznos financijskog paketa je uvelike premašio očekivanja javnosti. Prijašnji napisi su govorili o tome da vladajući razmatraju paket ukupne vrijednosti od 80 milijardi eura.

Komentari

NA VRH