OPORAVAK EKONOMIJE

Njemačka uradila sve ono što u BiH neće

Jedna od glavnih poticajnih mjera je privremeno snižavanje stope PDV-a, a prodice s djecom će iz budžeta dobiti direktnu pomoć po 300 eura za svako dijete

Angela Merkel. AFP

Avaz.ba

5.6.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je novi paket mjera za poticanje oporavka najveće evropske ekonomije. Paket vrijedan 130 milijardi eura rezultat je pregovora među strankama vladajuće njemačke koalicije, a uključuje brojne mjere namijenjene građanima, kompanijama, ali i jedinicama lokalne samouprave.

Jedna od glavnih poticajnih mjera je privremeno snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV). Osnovna stopa od 19 posto bit će od početka maja do kraja godine snižena na 16 posto, a povlaštena stopa, koja se koristi za neke pojedine kategorije proizvoda, bit će u istom periodu snižena sa sedam na pet posto. Prema izračunima, na taj način za dodatnu potrošnju trebalo bi se osloboditi oko 20 milijardi eura.

Jaču potrošnju njemačke vlasti namjeravaju potaknuti i direktnom pomoći porodicama s djecom, koje će iz budžeta dobiti po 300 eura za svako dijete. Malo manje direktna dodatna pomoć stiže i onima koji se odluče na kupovinu električnih vozila. Vlada je novim paketom mjera odlučila udvostručiti svoje poticaje za one koji kupuju automobile na električni pogon, a troškove građana dijelom će rasteretiti i odluka o sniženju naknade za ulaganja u obnovljivu energiju u 2021. i 2022. godini, zbog čega će im računi za struju biti niži.


Sjedište Evropske centralne banke u Frankfurtu. AFP

Kancelarka Merkel izjavila je da je koalicija sastavila hrabar program koji će potaknuti domaću potrošnju, investicije u inovacije te olakšati finansijski pritisak na obične Nijemce. 

- Jasno je da sve ovo zahtijeva odlučan odgovor - kazala je Merkel u Berlinu.

 - Riječ je o zadržavanju poslova i održavanju ekonomije u pogonu ili njenom ponovnom pokretanju - dodala je. 

Njemačka ekonomija ušla je u recesiju još u prvom tromjesečju ove godine, a očekuje se da će pad aktivnosti biti još oštriji u drugom kvartalu. Stroge mjere za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa uvedene su u drugoj polovici marta, a njihovo postepeno popuštanje krenulo je 20. aprila. Stopa nezaposlenosti porasla je u prošlih mjesec dana sa 5,8 na 6,3 posto, javlja Deutsche Welle.


Nakon šest godina ostvarivanja viškova

Broj nezaposlenih bio bi i znatno viši da u Njemačkoj ne postoji državni program kojim se kompanijama olakšavaju smanjivanje broja radnih sati i privremena obustava rada. Savezna agencija za zapošljavanje pokriva barem 60 posto troškova onih zaposlenih kojima je smanjen fond radnih sati ili privremeno ne rade, a zauzvrat se kompanije obvezuju da ih neće otpuštati. Prema nekim informacijama, tom je mjerom obuhvaćeno čak sedam miliona zaposlenih.

Kriza je poremetila naviku održavanja uravnoteženog budžeta u Njemačkoj. Nakon šest godina ostvarivanja viškova u državnom budžetu, Njemačka će pozajmiti 156 milijardi eura kako bi finansirala postojeće pakete mjera i pokrila očekivani pad poreznih prihoda. Ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da Njemačka sebi može priuštiti povećanu državnu potrošnju, "jer smo proteklih godina bili finansijski odgovorni i sada možemo iskoristiti štednju".


Porezne olakšice

Među mjerama najnovijeg paketa pomoći nalaze se i one koje su usmjerene u druge sektore. Njemačka će iz budžeta ove godine odvojiti dodatnih 5,3 milijarde eura za pomoć sistemu socijalne zaštite, što uključuje javno zdravstvo i naknade za nezaposlene. 

Dodatni novac odvojit će se i iduće godine, a time se želi sniziti opterećenje davanjima za građane i kompanije, zbog čega bi im na kraju trebalo biti na raspolaganju nešto više novca za potrošnju.

Među mjerama se nalaze i određene porezne olakšice za firme vezane uz produživanje prenesenog gubitka i deprecijaciju imovine, što će saveznu i pokrajinske vlade stajati oko osam milijardi eura. Škole i vrtići dobit će dodatnih tri milijarde eura pomoći iz saveznog budžeta, a iz Berlina će stići i pomoć lokalnim jedinicama samouprave u finansiranju troškova stanovanja za nezaposlene te u nadoknadi pada lokalnih poreznih prihoda. Za kulturne i neprofitne organizacije odvaja se 1,9 milijardi eura kako bi se pomogao opstanak pozorišta, opera, kinematografija i srodnih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.