REAKCIJE

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila uništavanje turbeta Omara bin Abdulaziza

Karadagi je poručio kako oni koji su to učinili ne gaje samo mržnju prema Omar bin Abdulazizu

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila uništavanje turbeta. Agencije

Avaz.ba

6.6.2020

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osudila je uništavanje i pljačku turbeta Omara bin Abdulaziza u sirijskom Idlibu. 

Generalni sekretar Unije Ali Muhiddin al-Karadagi poručio je kako je "ovaj zločin dokaz velike mržnje prema pravednom halifi Omaru bin Abdulazizu, čak 1.300 godina nakon njegove smrti".

Karadagi je poručio kako oni koji su to učinili ne gaje samo mržnju prema Omar bin Abdulazizu, već generalno prema sljedbenicima Ehli Sunneta. Dodao je kako ovo predstavlja napad na sve muslimane i širenje smutnje.

Prije nešto više od 10 dana objavljeno je da su proiranske terorističke grupe u redovima režima Bashara al-Assada u provinciji Idlib otkopale mezar za koji se vjeruje da pripada Omaru bin Abdulazizu, emevijskom halifi ili petom pravednom halifi muslimana.

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila uništavanje turbeta. Agencije

Na videosnimku koji su u utorak objavile prorežimske stranice na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako terorističke grupe ekshumiraju mezar u mjestu Deir Sharqi u blizini grada Maarat al-Numan.

Na drugom snimku vidi se kako otvaraju mezar i iznose posmrtne ostatke, za koje nije poznato gdje su premješteni.

Režimske snage u februaru zapalile su područje oko svetišta kada su preuzele kontrolu nad gradom, uzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Omar bin Abdulaziz, poznatiji kao Omar II, emevijski halifa ili peti pravedni halifa muslimana, vladao je od 22. septembra 717. do njegove smrti 720.

Dao je posebno značajan doprinos napretku zajednice i provođenju važnih reformi, a opisan je kao najpobožniji i najpravedniji od svih emevijskih halifa.

Njegovo porijeklo seže do Omara bin al-Khattaba, drugog muslimanskog halife i saputnika poslanika Muhammeda a.s.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.