SJEVERNA KOREJA

Sve veći broj porodica jede samo dvaput dnevno, raste broj beskućnika

Pandemija je Sjevernoj Koreji donijela „drastične ekonomske tegobe“, upozorava Ojea Kintana

Sjeverna Koreja je sredinom 90-tih doživjela nestašicu hrane. Ilustracija

Avaz.ba

9.6.2020

Stručnjak Ujedinjenih naroda za ljudska prava upozorio na „raširene nestašice hrane i pothranjenost“ u Sjevernoj Koreji pogoršane pet mjeseci dugim zatvaranjem granice s Kinom i restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

Tomas Ojea Kintana (Tomas Ojea Quintana), posebni izvjestilac o ljudskim pravima za Sjevernu Koreju, pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da „promisli o sankcijama“ uvedenima nad tom izoliranom državom kako bi se ipak osigurale pošiljke hrane.

Sjeverna Koreja je sredinom devedesetih godina doživjela nestašicu hrane za koju se vjeruje da je odnijela oko 3 miliona života. Komunistička azijska država jedina je na svijetu koja nije izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o slučajevima zaraze koronavirusom.


Kintana: Alarmantno stanje. Agencije

No pandemija je Sjevernoj Koreji donijela „drastične ekonomske tegobe“, upozorava Ojea Kintana te izdvaja pad trgovinskog prometa sa susjednom Kinom od 90 posto u martu i aprilu.

Dodao je kako su „izgledi za dodatno produbljivanje nestašice hrane i prehrambene nesigurnosti alarmantni“.

- Postoje izvještaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući djecu, a cijene lijekova su drastično skočile. Sve veći broj porodica jede samo dva puta dnevno ili jedu samo kukuruz, a neke gladuju - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.