DOBRE VIJESTI

Tajland ukida policijski sat, drugi put u pet dana nema novooboljelih

Danas su u zemlji otvorene i škole s manje od 120 učenika, izložbeni prostori, koncertne dvorane, igrališta, zabavni parkovi

Tajland ukida policijski sat. AFP

Avaz.ba

15.6.2020

Tajland je danas poslije više od dva mjeseca ukinuo policijski sat širom države, nakon 21 dana od posljednjeg slučaja lokalne zaraze koronavirusom.

Ta država na jugoistoku Azije s oko 70 milijuna stanovnika je 13. januara postala prva zemlja nakon Kine sa slučajem koronavirusa. Tajland se uspješno bori protiv virusa pa ima samo 3100 slučajeva zaraze, s 58 smrtnih ishoda. Oporavilo su se gotovo tri hiljade ljudi. Nadležni ističu kako je tajna uspjeha u tome što su Tajlanđani rano počeli nositi maske, rano su zatvorili granice i poslovnice te uveli policijski sat.

Danas su u zemlji otvorene i škole s manje od 120 učenika, izložbeni prostori, koncertne dvorane, igrališta, zabavni parkovi, a dopuštene su i filmske produkcije i sportska natjecanja, ali bez gledaoca. 

Tajland ukida policijski sat. AFP

Kafići i dalje ostaju zatvoreni, ali restorani koji su se otvorili prije dvije sedmice pod mjerama socijalnog distanciranja sada mogu posluživati alkohol.  

U ponedjeljak Tajland drugi put u pet dana nije zabilježio nijedan slučaj zaraze. Svi slučajevi u posljednje tri sedmice otkriveni su u karanteni među Tajlanđanima koji su se vraćali iz inostranstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.