ŠPIJUNSKI SKANDAL U AMERICI

Elitnim hakerima CIA-e iza leđa ukrali tajne informacije

Da je došlo do nezabilježene krađe povjerljivih podataka, CIA je shvatila tek 2017., godinu dana nakon incidenta

CIA: Većina informacija objavljena na stranicama WikiLeaksa. Ilustracija

Avaz.ba

19.6.2020

Elitna hakerska skupina CIA-e bila je više fokusirana na razvijanje tehnološki naprednih metoda špijuniranja, nego na kibernetičku zaštitu vlastitog sistema, zbog čega je 2016. godine došlo do najveće krađe povjerljivih podataka u histroiji američke obavještajne agencije, stoji u izvještaju objavljenom nakon temeljite unutrašnje istrage koju je naručio sadašnji državni sekretra Mike Pompeo, bivši šef CIA-e. 

- Naša agencija čini sve što je u njezinoj moći kako bi inkorporirala najbolje tehnologije za presretanje eventualnih prijetnji - izjavio je Timothy Barrett iz Službe za odnose s javnošću te agencije, ne želeći komentirati izvještaj za čiju je izradu bila zadužena posebna radna jedinica unutar CIA-e.

CIA: Nakon godinu shvatili da su bili na udaru. Ilustracija

Da je došlo do nezabilježene krađe povjerljivih podataka, CIA je shvatila tek 2017., godinu dana nakon incidenta, kada je većina informacija objavljena na stranicama WikiLeaksa pod nazivom “Trezor 7”, zbog čega su američki agenti bili primorani obustaviti nekoliko svojih špijunskih operacija. Upravo je to, upozoravaju sigurnosni stručnjaci, zapravo bila sreća u nesreći.

- Da podaci nisu bili ukradeni i javno objavljeni na WikiLeaksu, nego da ih je otuđio strani neprijatelj, nikad ne bismo postali svjesni činjenice da postoji sigurnosni problem u našoj agenciji - navedeno je u izvještaju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.