IZNENADNA ODLUKA

Viber prekinuo saradnju s Facebookom

U srijedu je Viber povukao sve reklame sa Facebooka

Prekid saradnje. ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

26.6.2020

Aplikacija za komunikaciju Viber koja je peti najveći servis u svijetu prekida sve odnose sa Facebookom i nije jedina koja je to uradila obzirom na rastući bojkot komercijalnih partnera.

Kampanja je počela inicijalno u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Facebook odbio da učini nešto povodom objava Donalda Trumpa za koje kritičari kažu da podstiču na nasilje. Nezadovoljstvo je sada preraslo u međunarodni pokret.

Viber kojeg posjeduje japanski konglomerat Rakuten obuhvata najveći dio tržišta u istočnoj Evropi, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

Izvršni direktor Djamel Agaoua je rekao kako je odluka o prekidanju saradnje donesena nakon Facebooke "loše procjene i razumijevanja njegove uloge u današnjem svijetu".

U srijedu je Viber povukao sve reklame sa Facebooka i njegove sestrinske društvene mreže Instagram. Bojkot nastavljaju intezivnim procesom uklanjanja sve Facebook tehnologije iz Viberovih aplikacija, prenosi The Guardian.

Na Viberu u budućnosti neće postojati opcija "prijave putem Facebooka", a izbrisat će i njihovu Giphy kolekciju animiranih slika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.