PREKID POSLOVNIH ODNOSA

Direktor Vibera: Poštujemo slobodu izražavanja ali postoje granice

Jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, kompanija Rakuten Viber, objavila je prije oko tri sedmice da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom

Agaua: Postoje i neke granice. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

16.7.2020

Viber poštuje slobodu izražavanja, ali postoje i neke granice, kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povrijeđuje ljude, kaže generalni direktor kompanije Rakuten Viber na globalnom nivou, Đamel Agaua (Djamel Agaoua), objašnjavajući razloge prekida poslovnih odnosa Vibera sa Facebook-om.


Politika i vrijednosti

Naime, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, kompanija Rakuten Viber, objavila je prije oko tri sedmice da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom. Upitan šta je dovelo do toga, Ðamel kaže da su dostigli tačku poslije koje politika i vrijednosti Facebooka više nisu bile kompatibilne sa politikom i vrijednostima Vibera.

- Razlog leži u činjenici da je generalni direktor i osnivač Facebooka prije nekoliko mjeseci izjavio da Facebook nije taj koji treba da procjenjuje šta je istina i da bilo kakav javni govor, čak i nasilne, a ponekad i rasističke prirode, može biti objavljivan na toj mreži – ali da ga neće moderirati - naveo je Ðamel.


Prekida poslovnih odnosa Vibera sa Facebook-om. Ilustracija

Sve je počelo, objašnjava čelnik Vibera, sa događajima u SAD, u vezi sa ubistvima Afroamerikanaca, kada su brojne rasprave i javni stavovi objavljeni na Facebooku.

- Neki od njih su bili ekstremno nasilnički intonirani, a neki čak i jasno rasistički, dok su istovremeno ostale društvene mreže odlučile da moderiraju ili čak blokiraju sadržaj te vrste - kaže Ðamel.

Facebook ima, dodaje, drugačiju politiku, pošto oni smatraju da svako ima slobodu da bilo šta napiše na njihovoj platformi, dok po Viberu to nikako ne može da bude cilj savremenog društva.

- Zbog toga smo odlučili da prekinemo sve poslovne veze sa tom kompanijom, budući da je naša vizija Viberove društvene odgovornosti i značaja, u suštini, da blokiramo sadržaj koji može biti pretjerano nasilnički nastrojen ili rasistički intoniran. Razumijemo koncept slobode izražavanja i nastojimo da poštujemo taj princip, ali postoje i neke granice, a to je kada je retorika koja se koristi pretjerano nasilna, vrijeđa i povređuje druge ljude - ističe Ðamel. 


Nema nesuglasica

Takođe, ističe da nemaju ništa protiv korisnika Facebbok-a i da je ono što predstavlja problem politika te društvene mreže.

- Zapravo, mi nemamo nikakve nesuglasice ni sa zaposlenima Facebooka, već sa javno izraženim stavovima čelnika te društvene mreže koji su potpuno nekompatibilni sa Viberovom politikom i to je jedini razlog za našu odluku - zaključio je Ðamel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.