PREMA PISANJU AMERIČKOG FORBESA

Slučaj 62-godišnjeg pacijenta: Kako su povezani koronavirus i četverosatna erekcija?

Ugrušci krvi blokirali izlaz krvi iz penisa

N. Aj. / Avaz.ba

Čovjek bio pozitivan na Covid-19

Foto: Arhiv


Jedan od najeminentnijih časopisa na svijetu, američki "Forbes" objavio je neobičnu priču, koja ukazuje na to da bi koronavirus mogao imati još jedan simptom.

On ne spada u jedan od dvanaest simptoma Covid-19 navedenih na web stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali američki časopis za hitnu medicinu objavio je izvještaj o slučaju 62-godišnjeg muškarca s koronavirusom koji je imao erekciju četiri sata.

Poznato je da erekcija koja traje duže od četiri sata nije dobra stvar. To je daleko više od faze "ovo je uzbudljivo".  

Umjesto toga, riječ je o stanju nazvanom priapizam, koji klinika "Mayo" definira kao "produženu erekciju penisa". Kao što opisuje Američko urološko udruženje, postoje dvije opće vrste priapizma: ishemijski priapizam u kojem krv ne može napustiti penis i ne-ishemijski priapizam u kojem protok krvi u penis nije reguliran baš dobro.

  • Tesitiranje na koronavirus

    Tesitiranje na koronavirus

    Foto: Arhiv


Tim iz Centra "Hospitalier de Versailles" u Le Šene, Francuska, koji se nalazi u blizini Pariza, autor je izvještaja o slučaju. Oni su opisali kako je muškarac prvi put vidio svog liječnika zbog vrućice, suhog kašlja, proljeva i osjećaja sreće. Očito je inače bio dobrog zdravlja. Ljekar mu je propisao neke antibiotike, ali dva dana kasnije muškarac je počeo s ozbiljnom kratkoćom daha. Na kraju je zapao u respiratorno zatajenje i morali su ga primiti u bolnicu i staviti na ventilator. Čovjekov krvni pritisak je također splasnuo, zahtijevajući intravenozne tekućine i lijekove za održavanje odgovarajućeg krvnog pritiska.

Testiranjem uzorka tekućine iz pluća pacijenta utvrđen je teški akutni respiratorni sindrom koronavirus (SARS-CoV2), uzrok Covid-19.

Prema izvještaju slučaja, "fizički pregled pokazao je prethodno neidentificirani priapizam". To je u osnovi značilo da niko nije primijetio erekciju prije fizičkog pregleda. Naravno, kad neko ima poteškoće s disanjem, penis te osobe možda nije prvo što se gleda, osim ako radi nešto vrlo neobično kako bi otežalo disanje. Dakle, nije jasno koliko je vremena trajala erekcija prije fizičkog pregleda.

  • Stvaranje krvnih ugrušaka

    Stvaranje krvnih ugrušaka

    Foto: Arhiv


Ljekari su pokušali staviti pakovanje leda na njegov penis, ali to nije umanjilo problem. Kada se problem potrajao četiri sata, ljekari su odlučili promijeniti plan. Zabili su iglu u krvne žile njegovog penisa, kako bi uzeli uzorke krvi za testiranje.

Priapizam može biti vrlo bolno stanje. Ali ovaj pacijent je bio na ventilatoru i nije osjetio skoro ništa. Uzorak krvi imao je tamne krvne ugruške zbog kojih vjerojatno nije istjecala iz njegovog penisa zbog ugruška krvi koji su blokirali izlaz. Kad krv ostane na istom mjestu i ne može se vratiti u pluća, ona se iscrpljuje od kisika i sve više se opterećuje ugljičnim dioksidom.

Ljekari su potom ubrizgali lijek etilefrin u njegov penis u cilju opuštanja krvnih žila što je dovelo do smirivanja problema. Dali su mu i 40 miligrama sredstva za razrjeđivanje krvi, enoxaparin, dva puta dnevno kako bi spriječio dalje stvaranje ugrušaka u krvi. Nakon 14 dana, ljekari su ga uspjeli skinuti s ventilatora.

- Zašto je čovjek imao krvne ugruške, s obzirom da nije imao historiju ugrušaka prije nego što je imao Covid-19? Pa, i dalje se sve češće javlja pacijenta s Covid-19 infekcijom koji pate od ugrušaka u krvi. Taj je fenomen primijećen već u aprilu - piše u tekstu "Forbesa".

Više o temi Koronavirus

U POSLJEDNJA 24 SATA
U Sjevernoj Makedoniji umrlo još sedam osoba
NA VRH

Podijeli članak na