PROJEKTI

Je li ovo naša budućnost: Viseće kape štitit će goste u restoranima

Okružuju vas sa tri strane dok sjedite za stolom, umanjujući rizik od kontaminacije

Avaz.ba

Plex’Eat je već instaliran u pariskom restoranu

Foto: Agencija


Bez obzira na ubrzani razvoj i testiranje vakcine protiv koronavirusa, pandemija je i dalje prisutna i po svemu sudeći, nema u planu da nas napusti uskoro... Neki naučnici tvrde da smo u prvoj polovini godine osjetili tek početak koronavirusa, jer će stvari poput klimatskih projmena i gubitka habitata definitivno doprinijet njegovom razvoju. Ako mislite da ćemo se brzo vratiti normalnom životu, onakvom kakav je bio prije ove godine, vjerovatno ste previše optimistični.

Ipak, dobre vijesti su te da postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo se prilagodili ovoj situaciji. Dizajneri i inžinjeri osmišljaju svakojake interesantne ideje kako bi se smanjila mogućnost transmisije na javnim mjestima, pored očiglednog nošenja zaštitnih maski.

Prepoznavajući činjenicu da je objedovanje u zatvorenom primarni vektor širenja koronavirusa, Plex’Eat projekat smješta svakog gosta iza njegovog ličnog visećeg higijenskog štita. Ove viseće kape kreirane od pleksiglasa okružuju vas sa tri strane dok sjedite za stolom, umanjujući rizik od kontaminacije.

  • Sigurna zaštita od novog virusa

    Sigurna zaštita od novog virusa

    Foto: Agencija


Kako sam dizajner kaže, principi socijalnog distanciranja jednostavno nisu uvijek primjenjivi sami po sebi, te baš zato moramo stvoriti rješenja koja će ih garantirati. Brojni restorani još uvijek nisu otvoreni zbog zabrinutosti i visokog stepena rizika, a dizajn poput ovog, koji nam nameće zaštitu, definitivno im može mnogo pomoći.

Pored pojedinačnih štitova, dizajner je došao na ideju kreiranja varijanti koje mogu pokriti dvije osobe ili čitave porodice, što bi omogućilo vođenje privatnih razgovora, koji bi inače bili nemogući. Također, on je naglasio da njegova kreacija nije primjenljiva samo u sektoru restorana, već se može koristiti u barovima, salonima ljepote, na aerodromima i brojnim drugim mjestima.

Plex’Eat je već instaliran u pariskom restoranu kao vid demonstracije, a francuski brend Sitour počeo je da proizvodi modele za jednu ili dvije osobe. Da li će ovo postati nova vizija naše budućnosti ili nove normale koju svi rado pominju, ostaje da vidimo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na