NOVA UPOZORENJA

WHO: Promijenite smjernice, virus putuje duže od dva metra

Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju, nedovoljno da pruži zaštitu

Fu. M. / Avaz.ba

Autori su preporučili bolje provjetravanje zatvorenih prostora

Foto: afp


Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i druge nadležne da priznaju da se korona virus može širiti u zraku znatno dalje od dva metra i da u skladu s tim promijene smjernice za prevenciju.

U pismu objavljenom ove sedmice u naučnom magazinu Univerziteta Oxford (Clinical infectious diseases), autori su naveli su da su istraživanja pokazala "van svake sumnje" da virusi mogu putovati kroz zrak desecima metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi korona virus, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

- Pranje ruku i socijalno distanciranje je prikladno, ali prema našem mišljenju, nedovoljno da pruži zaštitu od respiratornih mikrokapljica koje nose virus i koje u zrak izbacuju zaraženi ljudi - napisali su autori.

Autori su preporučili bolje provjetravanje zatvorenih prostora, postavljanje naprednih filtera za zrak i ultraljubičastih lampi, kao i sprečavanje da u zgradama ili javnom prevozu bude veliki broj ljudi.

Kada zaražena osoba kašlje ili kiše, ona izbacuje kapljice različite veličine.

Kapljice veće od onih od pet do deset mikrometara brzo padaju na zemlju u razmaku od metar ili dva, dok manje ostaju u zraku znatno duže i putuju dalje, naveli su naučnici.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na