ITALIJA

Za dva dana na Lampeduzu stiglo 1.000 migranata

Sa lijepim vremenom dolasci migranata na ostrvo koje je bliže Africi nego Italiji su svakodnevni

Poručili da migranti treba da budu briga nacionalne agencije. EPA

Avaz.ba / Blic.rs

12.7.2020

U posljednja dva dana na italijansko ostrvo Lampeduza u Sredozemnom moru iskrcalo se, sa afričkog kontinenta, gotovo hiljadu migranata.


Sa lijepim vremenom dolasci migranata na ostrvo koje je bliže Africi nego Italiji su svakodnevni. Ostrvo je veličine 20 kilometara kvadratnih, ima dva grada i 5.500 stanovnika. Jasno je je zašto veliki priliv migranata predstavlja problema za lokalne vlasti i stanovništvo. Utoliko veći što je zbog pandemije turizam, glavna privredna grana ostrva, pretrpIo velike štete.

Poručili da migranti treba da budu briga nacionalne agencije. EPA

Nelo Musumeci, predsjednik regije Agridžento u čijem sastavu je Lampeduza, poznat i javnosti van Italije po porukama i prijetnjama koje je emitovao u toku pandemije kada je insistirao da se sigurna distanca mora držati i u krevetu, tražio je od vlade u Rimu da proglasi na ostrvu vanredno stanje.

Lokalne zdravstvene strukture nemaju mjesta za sve novopridošle niti dovoljno osoblja koje bi moglo i moralo da rukovodi situacijom u kojoj hiljadu novih migranata treba testirati, rekao je gradonačelnik Lampeduze Salvatore Martelo (Martello).

Predsjednik regije Musumeci je rekao da neće dozvoliti da Lapeduza i Sicilija postanu migrantski centri.

-“ Migranti treba da budu briga nacionalne agencije, a ne lokalnog stanovništva. Tražili smo od vlade da proglasi vanredno stanje, ali se prave gluhi. Ako nam premijer Konte ne da brz odgovor i rješenje, mi ćemo podsjetiti Rim šta su problemi i u kakvom stanju se nalazi Lampeduza- rekao je Nilo Musumeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.