DVAPUT POBJEGAO IZ ZATVORA

Narkobos El Čapo se nada da bi ga žalba mogla izvući iz američkog zatvora

Meksički narkobos je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku

Piše: Avaz.ba

El Chapo

Foto: Getty Images


Žoakin (Joaquin) Guzman, poznatiji kao El Čapo (El Chapo), osuđen je prije godinu dana na doživotnu robiju, a već se nada da bi ga žalba mogla izvući iz američkog zatvora Supermax, kaže njegova advokatica Mariel Kolon (Colon).

El Čapo, nekadašnji čelnik meksičkog kartela Sinaloa, slovio je nekada za najzloglasnijeg i najmoćnijeg narkobosa na svijetu.

Prije godinu dana je osuđen na doživotni zatvor, plus 30 godina. Proglašen je krivim po 10 tačaka optužnice za trgovinu drogom, pranje novca i ubistva.

Od tada vrijeme uglavnom provodi u ćeliji u Koloradu dimenzija četiri puta dva metra.

Njegova advokatica tvrdi u izjavi za CNN da je Guzman uglavnom usredotočen na svoju žalbu i da na tome sada rade.

Žalbu kojom nastoje poništiti presudu planiraju podnijeti prije roka, 21. avgusta, ali njegove šanse da izađe iz zatvora su male.

To bar smatra specijalni agent DEA Ray Donovan koji je veći dio svoje karijere proveo protjerujući Guzmana.

- Jedina stvar koju morate znati o njegovom suđenju jeste da postoji brdo neoborivih dokaza protiv El Chapa i kartela Sinaloa - istakao je Donovan za CNN.

Tužitelji su ga prozvali "bezobzirnim i krvoločnim vođom". Svjedoci su tokom suđenja tvrdili da je Guzman naredio, a ponekad i učestvovao u mučenjima i ubistvima pripadnika drugih kartela.

Meksički narkobos je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za veš, a drugi put 2015. godine iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Njegov bivši saradnik Damaso Lopez svjedočio je tokom suđenja Joaqinu Guzmanu da je tražio da se izgradi tunel direktno u njegovu ćeliju kako bi imao konekciju sa porodicom.

Uhapšen je tokom krvave borbe s meksičkim marincima i konačno izručen Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2017. godine, kako bi se suočio sa američkim pravosudnim sistemom.

- Vlada Sjedinjenih Država uputit će me u zatvor gdje se moje ime više nikada neće čuti - rekao je Guzman na sudu, neposredno prije nego što mu je sudac Brajan Kogan (Brian Cogan) izrekao kaznu.

Više o:

El Chapo Narkobos
NA VRH

Komentari