SVIJET

Singapurac priznao da je špijunirao za Kinu u SAD-u

Jun Vei Jeo optužen je da je koristio svoju agenciju za političko savjetovanje u Americi kao paravan za prikupljanje informacija za kinesku obavještajnu službu, kažu američki zvaničnici

Ilistracija. Agencije

Avaz.ba

25.7.2020


Čovjek iz Singapura priznao je krivicu u SAD-u da je radio kao tajni agent za Kinu, što je posljednji u nizu incidenata u sve većem porastu tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Jun Vei Jeo (Wei Yeo) optužen je da je koristio svoju agenciju za političko savjetovanje u Americi kao paravan za prikupljanje informacija za kinesku obavještajnu službu, kažu američki zvaničnici.

Pored toga, SAD su navele da je uhapšena i kineska istraživačica, koja je optužena da je krila povezanost s kineskom vojskom.


Ilustracija. Agencije

Kina je ranije naredila zatvaranje američkog konzulata u Čengduu, podsjeća BBC.

Gašenje diplomatske misije u jugozapadnom gradu Kine bio je odgovor na američko zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) rekao je da je odluka donesena jer Kina "krade" intelektualno vlasništvo.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin (Wang Wenbin) reagovao je rekavši da je potez SAD-a zasnovan na "gomili anti-kineskih laži".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.