AMERIČKI IZBORI

Ne sviđa mu se glasanje poštom: Donald Tramp najavio tužbu

Koriste Covid za krađu države, vidimo se na sudu, poručio je aktuelni predsjednik

Tramp: Borba za novi mandat. AFP

Avaz.ba

5.8.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) pokrenuo je bitku protiv glasanja putem pošte na izborima 2020., za koje zdravstveni stručnjaci kažu da je ključno za ograničavanje širenja koronavirusa, ali za koje se Tramp boji da će pogodovati njegovom demokratskom suparniku Džo uBajdenu (Joe Biden), prenosi AFP.

Uoči borbe za ponovni izbor, Tramp je rekao da će tužiti Nevadu kako bi blokirao ovu državu koja želi omogućiti svim svojim glasačima da 3. novembra glasanje obave putem američke poštanske službe. 

Izgubili su glasačke listiće. Postoje lažni listići - rekao je Tramp. 

Aktuelni predsjednik SAD je na Twitteru sugerirao još jedan mogući "motiv".

- Nevada pomoću pošte onemogućava republikancima da osvoje državu. Koriste Covid za krađu države. Vidimo se na sudu - poručio je Tramp.

Svaka od 50 država u sklopu SAD upravlja vlastitim glasačkim procesima i dugo su dozvoljavale odsutnim stanovnicima da glasaju poštom. Pet država već omogućava svim biračima da glas upute poštom.

Motiv je jasan, COVID-19 ostaje izvan kontrole u većem dijelu zemlje, s više od 45.000 novih slučajeva dnevno. Dugi redovi na biračkim mjestima ranije ove godine pokazali su rizik za birače i osoblje, među kojima je i mnogo starijih osoba. No, pokretanje glasanja putem pošte širom zemlje u kratkom razdoblju je ogroman tehnološki i logistički izazov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.