INTERNET TREND

Aktivistica se obratila roditeljima koji koriste njene fotografije kako bi plašili djecu: Nije smiješno

Velaskez je rođena s izuzetno rijetkom urođenom bolešću

Lizzie Velasquez. ABC News

Avaz.ba

12.8.2020

Novi, užasavajući trend pojavio se na društvenim mrežama i podigao buru u javnosti. Naime, roditelji snimaju djecu dok im pokazuju novog učitelja ili učiteljicu koji će ih dočekati na početku školske godine. Ali, umjesto njih, djeci pokazuju osobe s invaliditetom kako bi snimili njihove reakcije kad se uplaše i nasmiju. 

U jednom videu koji kruži društvenim mrežama mama pokazuje sinu sliku aktivistice s invaliditetom Lizi Velaskez (Lizzie Velasquez) tvrdeći da je to njegova nova učiteljica.

Velaskez je rođena s izuzetno rijetkom urođenom bolešću, neonatalnim progeroidnim sindromom zbog kojeg se ne može udebljati i ima samo 25 kilograma. Kada je dječak ugledao Lizi, jako se uplašio. Na ovaj gnjusan trend reagirala je i sama Lizi kako bi uputila roditeljima važnu poruku koja se odnosi na odgoj djece. 

Govoreći o konkretnom videu u kojem je korištena njena fotografija, Velaskez kaže da roditelji moraju djecu odgajati da imaju više empatije.

Ako ste odrasla osoba koja u životu ima mladog čovjeka, molim vas, nemojte ih učiti da je plašiti nekoga s nekim ko ne izgleda poput njih u redu. Molim vas, sve što ta djeca trebaju znati o empatiji i ljubaznosti prema drugima uče kod kuće - kazala je Lizzie. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.