KORONAVIRUS

Bajden ne vjeruje Trampu, izlazak vakcine ne smije imati veze s početkom izbora

Naučna otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus, rekao Bajden

Avaz.ba
17.09.2020 06:30

Bajden: Gura li Tramp agencije poput FDA

Foto: Arhiv

Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) odbacio je u srijedu optužbe predsjednika Donalda Trampa (Trump) o tome da širi strah vezano uz sigurnost vakcine protiv koronavirusa, pozvavši Trampa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat.

- Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, no ne vjerujem Donaldu Trampu - kazao je Bajden dodavši da "mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod".

Bajden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se iziđe u javnost s nedovršenom vakcinom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Tramp je optužio svog demokratskog protukandidata na izborima da potiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine.

U SAD-u je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni milioni radnih mjesta, a pandemija je dobila centralno mjesto u izbornoj kampanji.

Tramp je u više navrata umanjivao rizike zaraze od Covida-19, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignoriranja i zanemarivanja upozorenja naučnika i zvaničnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti Bajden je istaknuo kako vakcina treba biti odobrena samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

- Naučna otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smiju biti određeni političkim razlozima - kazao je Biden.

Ranije je republikanski zastupnik, doktor i Trampov pobornik Bred Venstrup (Brad Wenstrup) odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i lijekove osigurati da vakcina bude sigurna.

- Vjerujemo da FDA neće odobriti nešto što nije sigurno i učinkovito - rekao je.

  • Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine
    Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom vakcine Foto: Ilustracija

Čak i ako vakcina za koronavirus bude odobrena idućih sedmica, ona vjerovatno neće biti široko dostupna u javnosti prije sredine iduće godine, rekao je na kongresnom panelu u srijedu Robert Redfild (Redfield), direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bajden, koji trenutno vodi u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, upitao je gura li Tramp agencije poput FDA da potpišu odobrenje za vakcinu kako bi popravio svoju izbornu perspektivu. Bajden je istovremeno potvrdio kako želi da se sigurna vakcina pojavi čim prije poručivši da treba vjerovati naučnicima.

Američka vlada u srijedu je objavila da će početi s distribucijom cjepiva za covid-19 unutar jednog dana nakon dobivanja dozvole te da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine.

Zvaničnici ministarstva zdravstva i obrane objavili su dokument s planom distribucije u kojem stoji kako će "ograničen broj doza vakcina za covid-19 biti dostupan početkom novembra 2020. ako ga Agencija za hranu i lijekove do tada odobri", a da će se zaliha značajno povećati iduće godine.

Komentari

NA VRH