NOVI ZAKON

Slovenija planira na granicu sa Hrvatskom poslati i do 2.000 vojnika

Vladi Janeza Janše pokušaj aktiviranja članka 37a zakona o odbrani nije uspio početkom aprila, pa je ovo novi pokušaj

Janez Janša. agencije

Fu. M.

20.10.2020

Slovenska vlada ne odustaje od prijedloga da na granici s Hrvatskom angažira vojsku. Trenutno 180 vojnika slovenske vojske nadzire granicu u dvije smjene u pratnji policije, a ako bi novi prijedlog slovenske vlade prošao, na granici s Hrvatskom bi moglo biti i do dvije tisuće vojnika koji bi samostalno patrolirali, piše "Glas Istre".

Vladi Janeza Janše pokušaj aktiviranja članka 37a zakona o odbrani nije uspio početkom aprila, pa je ovo novi pokušaj. Tada nije dobio podršku parlamentarnog odbora za odbranu - za njega je glasalo 11 od 19 članova, a bila je potrebna dvotrećinska većina.

Taj zakon, koji je donesen u vrijeme migrantske krize, podrazumijeva da vojska na granici dobije policijske ovlasti. Janša je ponovni prijedlog aktivacije članka 37a obrazložio time da Slovenija želi vojsci omogućiti djelovanje na granici s Hrvatskom zbog situacije s Covidom-19 koja zahtjeva dodatne policijske resurse u samoj zemlji.

Ni sada nije potpuno jasno hoće li ovaj prijedlog slovenske vlade proći u parlamentu, ali je sigurno da stranka Levica neće glasati za aktiviranje tog članka, dok su druge, prema pisanju slovenskih medija, spremne na razgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.