PORUKA VAŠINGTONU

Erdoan: Amerika ne zna sa kim ima posla

On je podsjetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona "F-35", ali SAD do sada nisu isporučile nijedan

Erdoan se ne boji sankcija. Arhiv

G. M. / Srna

25.10.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je da Turska, uprkos stavu SAD, neće odbaciti ruski raketni sistem "S-400".

- SAD ne shvataju sa kim imaju posla. Vi ste rekli da mi vratimo S-400 nazad u Rusiju. Ali mi nismo plemenska država, mi smo Turska - rekao je Erdoan.

On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele.

- Kakve god bi sankcije mogle biti, ne odlažite sa njihovim izricanjem - naglasio je Erdoan, prenio je TASS.

On je podsjetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona "F-35", ali SAD do sada nisu isporučile nijedan.

Erdoan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema "S-400" izvršena tokom vježbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD.

Čak i prije Erdoanove izjave, američki Stejt department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a. Tursko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe američke strane.

Rusija je u septembru 2017. godine potpisala ugovor sa Turskom o nabavci raketnih sistema "S-400" u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prva serija po ovom ugovoru isporučena je Ankari zračnim prijevozom u julu 2019. Ovim ugovorom, također, predviđen je djelimični prijenos proizvodne tehnologije na tursku stranu.

Turska je prva država članica NATO-a koja je od Rusije kupila takve raketne sisteme PVO. Odluka Turske da nabavi raketne sisteme zemlja-vazduh "S-400" ruske proizvodnje izazvala je negativnu reakciju SAD i NATO-a u cjelini, pri čemu Vašington nikada nije prestao da pritišće Tursku da odustane od svojih planova.

Kako Turska nije popustila pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa razvoja borbenih aviona pete generacije "F-35".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.