AMERIKA

Građani glasali za legalizaciju marihuane

U Nju DŽersiju je, na osnovu polovine prebrojanih glasova, 67 posto glasača podržalo mjeru za legalizaciju marihuane

Američki glasači jučer su se izjašnjavali i o šerifima. Agencije

A. Ka. / Srna

4.11.2020

Glasači u glavnom gradu SAD Vašingtonu i državi Nju Džersi podržali su na dva referenduma mjere za dekriminalizaciju marihuane i pojedinih psihodeličnih supstanci. 

U Vašingtonu se 77 posto glasača izjasnilo za dekriminalizaciju psihodeličnih biljaka i pečuraka, navode izborni zvaničnici. Brojanje glasova još traje, prenijela je agencija DPA.

Građani su se izjašnjavali o ublažavanju mjera protiv nekomercijalnog posjedovanja, distribucije i uzgajanja ovakvih biljaka. Referendumi su održani istovremeno sa izborima za predsjednika SAD, Senat i Predstavnički dom.

U Nju DŽersiju je, na osnovu polovine prebrojanih glasova, 67 posto glasača podržalo mjeru za legalizaciju marihuane.

Više od 10 američkih država ranije je legalizovalo marihuanu u rekreativne svrhe. Industrijski zvaničnici napominju da će proći najmanje godinu dana prije nego što odrasli budu mogli da kupuju drogu u ovoj državi.

Još tri države - Arizona, Montana i Južna Dakota - odlučivale su o legalizaciji marihuane. U Misisipiju i Južnoj Dakoti glasalo se o mjerama za medicinsku upotrebu kanabisa.

Američki glasači jučer su se izjašnjavali i o šerifima, sudijama i tužiocima, a u 32 države glasalo se o ukupno 120 inicijativa o raznim pitanjima, od poreske politike do reformi u vezi sa statusom droga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.