ČEKA SE ODOBRENJE

Vakcina protiv koronavirusa bi mogla biti spremna krajem decembra

Cjepivo je u septembru ušlo u treću fazu ispitivanja

Vakcina protiv koronavirusa bi mogla biti spremna krajem decembra. Ilustracija

L. M.

7.11.2020

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno za uptrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

- Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, možemo početi cijepiti ljude u januaru - rekao je Paskal  (Pascal) Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji s britanskim Sveučilištem Oxford razvija cjepivo protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije Covida-19. 

- Možda nikada nećemo zaraditi novac (tim cjepivom), nitko ne zna koliko često ćemo morati cijepiti - rekao je Soriot pa objasnio - Bude li cjepivo vrlo učinkovito i ako bude štitilo ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno cijepljenje.

- Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati na cjepivu od 2022. - kazao je.

Cjepivo je u septembru ušlo u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.  

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku cjepiva bude li ono odobreno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.