ARIZONA

Da li je zbog vrijeđanja prijatelja BiH, Tramp na izborima izgubio jedno od najtvrđih republikanskih uporišta?

Kao da mu se Mekejn posthumno uspio osvetiti za sve uvrede

Džon Mekejn i Donald Tramp. CNN

Piše: D. Hadžović

10.11.2020

Dvije godine i dva mjeseca prije pobjede Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima, stotine republikanskih čelnika države Arizone natrpale su se u baptističkoj crkvi North Phoenix kako bi se oprostili od svog heroja i mentora Džona Mekejna (John McCain).

Dočekao ih je plačljiv hvalospjev posebnog prijatelja McCaina.

- Zovem se Džo Bajden (Joe Biden). Ja sam demokrat. I volio sam Džona Mekejna ”, započeo je svoj govor bivši potpredsjednik dijeleći anegdote iz njihovog desetljećima dugog prijateljstva i prepričavajući njihove dvostranačke odnose u Senatu. Mekejna je nazvao svojim "bratom" i pohvalio njegovu herojsku američku priču, "utemeljenu na poštovanju i pristojnosti". 




Sahrana Džona Mekejna. Getty Image

Teške uvrede

Mnoge je ljude u Arizoni, čiji je Mekejn godinama bio najprepoznatljiviji i najsnažniji politički predstavnik, razbjesnilo kada ga je Tramp brutalno  izvrijeđao:

- Volim ljude koji nisu zarobljen, izjavio je Tramp za Mekejna.

Ova Trampova izjava se, naime, odnosila na činjenicu da je Mekejn kao američki vojnik proveo punih šest godina u zarobljeništvu vojske Sjevernog Vijetnama tokom Vijetnamskog rata, gdje je bio izložen najgorim oblicima mučenja.

No, tu se kontroverze  nisu zaustavljale. Mekejn je od početka bio veliki protivnik Trampa i, iako i sam republikanac, odbijao je podržati ga, čak i nakon što je postao predsjednik. Samo nekoliko mjeseci prije sahrane, pomoćnik Trampa u Bijeloj kući navodno je odbacio kritike Mekejna pogođenog rakom tvrdnjom da on "ionako umire". Dva dana prije parastosa, Tramp je ponovno razljutio poštovaoce Mekejna, nakon izvještaja o njegovom odbijanju spuštanja američkih zastava u njegovu čast.

Na izborni dan, mnogi od njih - na čelu s Mekejnovom udovicom Sindi (Cindy) - osvetili su se: Arizona je nakon dugo godina izabrala demokratu - Bajdena - prvi put nakon gotovo 25 godina. Pobjeda u ovoj državi bitno je poremetila Trampovu izbornu matematiku, omogućivši Bajdenu da dođe do potrebnog broja elektorskih glasova.

A Arizona je, na mnogo načina, bila jedno od ključnih mjesta u predsjedništvu Trumpa. Bilo je to glavno mjesto njegovih bijesnih prokaza ilegalnih imigranata, što je potaknulo njegov politički uspon. Tamo je želio sagraditi svoj granični zid s potpisom. Bilo je to tvrdo republikansko uporište, koje je godinama davalo prednost ovoj stranci.

Ali na kraju je, umjerenija, nezavisna politika koju je Mekejn oličio, odbacila Trampa.

Kao da mu se Mekejn posthumno uspio osvetiti za sve uvrede.

Prijatelj BiH

Džon Mekejn drži govor tokom posjete BiH. Slobodna Evropa

Tokom rata u BiH Mekejn je principijelno, od prvog dana, zagovarao i ukidanje embarga na naoružanje Republici BiH, kao i vojnu intervenciju Sjedinjenih Država, podržavajući od početka nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost BiH. U tome je imao podršku kolega iz obje stranke poput republikanca Boba Dola (Bob Dole), ali i demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) i još nekolicine.


Mekejn je i  posjećivao Bosnu i Hercegovinu. Posljednji put Sarajevo je posjetio u aprilu 2017. godine, kao predsjedavajući odbora za oružane snage Senata SAD-a.

- Američka politika usmjerena je ka podršci Bosni i Hercegovini i njenim građanima, poštivanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i podršci u evropskim integracijama, kazao je McCain tom prilikom na konferenciji održanoj u Američkoj ambasadi.

Nakon te posjete zemljama Zapadnog Balkana na svom Tvitter nalogu je napisao:

- Ovdje je počeo prvi svjetski rat. Ovdje smo intervenirali nakon pokolja nevinih ljudi u Srebrenici. Povišene tenzije u regiji trebaju puno više pozornosti Sjedinjenih Država. Moja je poruka na povratku našem državnom tajniku i ministru odbrane bila da moramo obratiti više pažnje.

U kolumnama i intervjuima koje je objavljivao u mnogim svjetskim medijima Mekejn je često isticao genocid u Srebrenici, navodeći da ne treba dozvoliti da se slični zločini ponove bilo gdje drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.