SISTEMI ODBRANE

Erdoan održao prezentaciju o mogućnostima Turske na polju vojne industrije

Erdoan je objasnio da je Turska lansirala novu generaciju sistema za elektronsko ratovanje "Koral"

Redžep Tajip Erdoan. ANADOLIJA

Fu. M.

13.11.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su napredni sistemi domaće proizvodnje spremni za upotrebu u elektronskom ratovanju te održao prezentaciju o mogućnostima svoje zemlje na polju vojne industrije.

Turski predsjednik je to istakao tokom ceremonije predstavljanja novih sistema u pogonu fabrike "Aselsan" za odbrambenu industriju u glavnom gradu Ankari.

Erdoan je objasnio da je Turska lansirala novu generaciju sistema za elektronsko ratovanje "Koral", napominjući da će ovaj sistem imati superiorne sposobnosti na polju otkrivanja, praćenja i ometanja neprijateljskih elemenata, prenosi  Anadolija.

Potvrdio je da je sistem "Karakulak" za prisluškivanje i ometanje visokih frekvencija spreman za upotrebu, ukazujući da će novi sistem Turskoj pružiti veliku snagu u elektronskom ratovanju.

Istakao je da su uspješno provedeni testovi lansiranja satelita koji su obavljeni s nacionalnim i lokalnim inženjerskim mogućnostima.

Povećan budžet

Erdoan je ukazao da je Turska u 2002. godini realizirala 61 odbrambeni projekat, a da je taj broj danas dostigao gotovo 700 projekata.

Naglasio je da se sedam turskih kompanija namjenske industrije nalazi na listi prvih 100 svjetskih kompanija u oblasti odbrambene industrije, a od toga je pet ušlo na taj popis u posljednjih pet godina.

Rekao je da je u posljednjih pet godina u Turskoj pokrenuto oko 350 novih projekata u cilju efikasnije borbe protiv napada s kojima se zemlja suočava, ističući da je njegova vlada povećala budžet za projekte odbrambene industrije na 60 milijardi dolara.

Predsjednik Turske je napomenuo da se izvoz odbrambenog i zračnog sektora sa 248 miliona dolara povećao na tri milijarde dolara.

Pojasnio je da je Turska zemlja koja sada zadovoljava svoje i potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja u pogledu kopnenih i morskih vozila.

Antiterorističke operacije

- Mi smo među deset zemalja koje mogu dizajnirati i proizvoditi ratne brodove te među prve tri ili četiri zemlje u proizvodnji naoružanih i jurišnih bespilotnih letjelica - dodao je.

Također je izjavio da njegova zemlja danas, zahvaljujući napretku postignutom na polju odbrambene industrije, s lakoćom može provoditi antiterorističke operacije u zemlji i mirovne operacije izvan granica.

Erdoan je skrenuo pažnju na to da je Kanada uvela embargo na kamere koje se koriste u nekim bespilotnim letjelicama zbog podrške koju je Ankara pružila Bakuu, rekavši da je Turska proizvela iste kamere u "Aselsanu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.