SISTEMI ODBRANE

Erdoan održao prezentaciju o mogućnostima Turske na polju vojne industrije

Erdoan je objasnio da je Turska lansirala novu generaciju sistema za elektronsko ratovanje "Koral"

Fu. M.

Redžep Tajip Erdoan

Foto: ANADOLIJA


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su napredni sistemi domaće proizvodnje spremni za upotrebu u elektronskom ratovanju te održao prezentaciju o mogućnostima svoje zemlje na polju vojne industrije.

Turski predsjednik je to istakao tokom ceremonije predstavljanja novih sistema u pogonu fabrike "Aselsan" za odbrambenu industriju u glavnom gradu Ankari.

Erdoan je objasnio da je Turska lansirala novu generaciju sistema za elektronsko ratovanje "Koral", napominjući da će ovaj sistem imati superiorne sposobnosti na polju otkrivanja, praćenja i ometanja neprijateljskih elemenata, prenosi  Anadolija.

Potvrdio je da je sistem "Karakulak" za prisluškivanje i ometanje visokih frekvencija spreman za upotrebu, ukazujući da će novi sistem Turskoj pružiti veliku snagu u elektronskom ratovanju.

Istakao je da su uspješno provedeni testovi lansiranja satelita koji su obavljeni s nacionalnim i lokalnim inženjerskim mogućnostima.

Povećan budžet

Erdoan je ukazao da je Turska u 2002. godini realizirala 61 odbrambeni projekat, a da je taj broj danas dostigao gotovo 700 projekata.

Naglasio je da se sedam turskih kompanija namjenske industrije nalazi na listi prvih 100 svjetskih kompanija u oblasti odbrambene industrije, a od toga je pet ušlo na taj popis u posljednjih pet godina.

Rekao je da je u posljednjih pet godina u Turskoj pokrenuto oko 350 novih projekata u cilju efikasnije borbe protiv napada s kojima se zemlja suočava, ističući da je njegova vlada povećala budžet za projekte odbrambene industrije na 60 milijardi dolara.

Predsjednik Turske je napomenuo da se izvoz odbrambenog i zračnog sektora sa 248 miliona dolara povećao na tri milijarde dolara.

Pojasnio je da je Turska zemlja koja sada zadovoljava svoje i potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja u pogledu kopnenih i morskih vozila.

Antiterorističke operacije

- Mi smo među deset zemalja koje mogu dizajnirati i proizvoditi ratne brodove te među prve tri ili četiri zemlje u proizvodnji naoružanih i jurišnih bespilotnih letjelica - dodao je.

Također je izjavio da njegova zemlja danas, zahvaljujući napretku postignutom na polju odbrambene industrije, s lakoćom može provoditi antiterorističke operacije u zemlji i mirovne operacije izvan granica.

Erdoan je skrenuo pažnju na to da je Kanada uvela embargo na kamere koje se koriste u nekim bespilotnim letjelicama zbog podrške koju je Ankara pružila Bakuu, rekavši da je Turska proizvela iste kamere u "Aselsanu".

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

NA VRH

Podijeli članak na