BEZ ODOBRENJA

Bugarska blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU

Bugarska je odbila da da "zeleno svjetlo" za prvu međuvladinu konferenciju Sjeverne Makedonije sa EU

Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju. Ilustracija

A. Č.

17.11.2020

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je Bugarska odbila da odobri pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati "historijsku realnost" da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao "službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije", ali ne i kao "makedonski jezik". 

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može da odobri početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije zbog otvorenih sporova oko historije i jezika, prenosi Reuters, piše Reuters.

 - Bugarska u ovoj fazi ne može da podrži nacrt pregovaračkog okvira sa Republikom Sjevernom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije - istakla je Zaharijeva, nakon što su ministri EU o tome razgovarali na sastanku. 

Zaharijeva je dodala da je Bugarska odobrila pregovarački okvir za Albaniju. 

EU se u martu saglasila da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu da započnu razgovore o članstvu, a međuvladina konferencija sa dvije balkanske zemlje trebala je da bude održana u decembru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.