ISLAM ILI POLITIKA

Makron dao ultimatum muslimanskim liderima u Francuskoj

. U povelji će biti navedeno da je islam religija, a ne politički pokret, a zabranjuje se i "strano miješanje" u muslimanske grupe

Emanuel Makron. afp

Fu. M.

19.11.2020

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dao je ultimatum muslimanskim liderima da sastave takozvanu "povelju republikanskih vrijednosti".

Francuskom vijeću muslimanske vjere (CFCM) Makron je jučer dao ultimatum od 15 dana da prihvate ovu povelju, piše BBC.

- CFCM je pristao stvoriti Nacionalno vijeće imama, koje će navodno izdati imamima službenu akreditaciju. U povelji će biti navedeno da je islam religija, a ne politički pokret, a zabranjuje se i "strano miješanje" u muslimanske grupe - navodi BBC.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je ultimatum muslimanskim liderima u toj zemlji da sastave svojevrsnu povelju s "republikanskim vrijednostima" koju će u budućnosti poštovati svi muslimani u Francuskoj. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Kako prenosi BBC, glavna stavka ove povelje morao bi biti zaključak kojim se islam definira kao religija, a ne politički pokret. Macron je ovo zahtjevao jučer na sastanku s islamskim liderima te je dao Francuskom vijeću muslimanske vjere (CFCM) rok od 15 dana da prihvati povelju sa vrijednostima Republika Francuske.

Makron je također najavio nove mjere za suzbijanje onoga što je nazvao "islamističkim separatizmom" u Francuskoj.

Mjere uključuju široki zakonski prijedlog kojim se želi spriječiti radikalizacija. Otkriven je u srijedu i uključuje mjere kao što su: ograničenja školovanja u kući i oštrije kazne za one koji zastrašuju javne dužnosnike na vjerskoj osnovi, zabrana dijeljenja ličnih podataka...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.