MILIONI FUNTI

Ogromno bogatstvo, a niko ne radi: Evo od čega živi kraljevska porodica

Kraljica je dobila 42.8 miliona funti putem kraljevske apanaže

Britanska kraljevska porodica. Arhiv

L. M.

22.11.2020

Čak 320 građana Velike Britanije bogatije je od kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je "teška" 360 miliona funti. Ona i njezin najstariji sin, princ Čarls (Charles), najviše "zarađuju" od svojih imanja i novca kojeg dobivaju od Parlamenta. Milioni se slijevaju u smjeru ostatka obitelji. Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lancaster i njezinih privatnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobilježenih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. stoljeća iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku obitelj, vjerovatno puno ne profitiraju - piše 24sata.hr.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenika i održavanja kraljevskih palača i imanja. 

Kraljica je dobila 42.8 miliona funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017., a ove bi sezone to trebalo narasti na 76.1 milion funti kako bi se financirale ekstenzivne renovacije Buckinghamske palače. Kraljevska apanaža generira se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generiraju stotine miliona funti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.