MILIONI FUNTI

Ogromno bogatstvo, a niko ne radi: Evo od čega živi kraljevska porodica

Kraljica je dobila 42.8 miliona funti putem kraljevske apanaže

L. M.

Britanska kraljevska porodica

Foto: Arhiv


Čak 320 građana Velike Britanije bogatije je od kraljice Elizabete II. Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je "teška" 360 miliona funti. Ona i njezin najstariji sin, princ Čarls (Charles), najviše "zarađuju" od svojih imanja i novca kojeg dobivaju od Parlamenta. Milioni se slijevaju u smjeru ostatka obitelji. Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lancaster i njezinih privatnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobilježenih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. stoljeća iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku obitelj, vjerovatno puno ne profitiraju - piše 24sata.hr.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenika i održavanja kraljevskih palača i imanja. 

Kraljica je dobila 42.8 miliona funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017., a ove bi sezone to trebalo narasti na 76.1 milion funti kako bi se financirale ekstenzivne renovacije Buckinghamske palače. Kraljevska apanaža generira se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generiraju stotine miliona funti.

NA VRH

Podijeli članak na