IZABRANI PREDSJEDNIK SAD

Bajden se oglasio: Vrijeme je da vratimo američko vodstvo

Vrijeme je za vraćanje američkog vodstva, vjerujem da će ova grupa upravo to učiniti, napisao je na Twitteru

Bajden: Niko ne može sam riješiti probleme. Arhiv

Piše: G. M.

23.11.2020

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) oglasio se večeras na svom Twitter nalogu, nakon što su nekoliko sati ranije objavljena imena nekih od njegovih najbližih budućih saradnika.

- Danas najavljujem prve članove svog tima za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku. Oni će okupiti svijet da se suprotstavimo izazovima kao niko drugi - izazovima s kojima se nijedna nacija ne može suočiti sama. Vrijeme je za vraćanje američkog vodstva. Vjerujem da će ova grupa upravo to učiniti - objavio je Bajden.

Podsjetimo, Bajden je danas imenovao članove svog vanjskopolitičkog i sigurnosnog tima, među kojima su Entoni Blinken (Antony) kao novi državni sekretar, Džejk Saliven (Jake Sullivan) kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) kao ambasador SAD u UN.

Bajden je odabrao Alehandra Mejorkasa (Alejandro Mayorkas) za šefa Državne sigurnosti, a nekadašnjeg senatora Džona Kerija (John Kerry) za specijalnog predsjedničkog predstavnika za klimu.

Avril Hejns (Haines), bivša najviša službenica CIA-e i zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost, bit će direktorica Nacionalne obavještajne službe (NDI). Ona će biti prva žena na tom položaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.