NA TERITORIJI RUSIJE

Ruski ratni brod presreo američki razarač i upozorio da promijeni kurs kretanja

Protivpodmornički razarač Admiral Vinogradov upotrijebio je međunarodni komunikacijski kanal kako bi upozorio američki brod da su takve akcije neprihvatljive

Incident se dogodio u 6:17 sati po moskovskom vremenu. Ilustracija / AFP

A. J.

24.11.2020

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je ruski ratni brod Admiral Vinogradov zatekao američki razarač u ruskim teritorijalnim vodama te ga je upozorio da napusti područje pod kontrolom Rusije.

Kako su naveli u saopćenju iz Ministarstva, američki razarač "John S. McCain" uplovio je u vode Zaljeva Petra Velikog koji kontrolira ruska mornarica.

- Protivpodmornički razarač Admiral Vinogradov upotrijebio je međunarodni komunikacijski kanal kako bi upozorio američki brod da su takve akcije neprihvatljive te da će brod biti protjeran s ruske teritorije. Nakon upozorenja američki brod je promijenio kurs i napustio ruske teritorijalne vode te se vratio na neutralnu teritoriju - saopćili su, prenosi TASS.

Incident se dogodio u 6:17 sati po moskovskom vremenu.

Ovo nije prvi put da američki ratni brodovi ulaze u teritoriju Rusije upravo na ovom dijelu. Prije dvije godine dogodio se sličan incident kada je američki brod "McCampbell" imao sličnu putanju.

Tada su svoj potez iz SAD opravdali kao čin osporavanja prekomjernih pomorskih pretenzija Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.