PODIGNUTE TENZIJE

Ko je bio danas ubijeni glavni iranski stručnjak za nuklearno oružje?

On je bio među rijetkim naučnicima spomenutima u "konačnoj procjeni" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz 2015.

Mohsen Fahrizad. agencije

Fu. M.

27.11.2020

Iranski naučnik za kojeg se dugo sumnja da je mozak tajnog nuklearnog programa ubijen je danas u zasjedi u blizini Teherana, a taj napad će zasigurno podići tenzije između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim sedmicama vladavine Donalda Trampa (Trump).

Iransko Ministarstvo odbrane u petak je objavilo kako su "naoružani teroristi napali vozilo u kojem je bio Mohsen Fahrizad, čelnik organizacije Ministarstva za istraživanje i inovacije".

Nakon sukoba između terorista i njegovih tjelohranitelja Fahrizad je teško ozlijeđen i odveden u bolnicu - dodaje se u saopćenju.

Ljekari, nažalost, nisu uspjeli spasiti Fahrizada.

Zapadne države Fahrizada dugo smatraju predvodnikom tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja, zaustavljenog 2003. godine.

Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje. 

On je bio među rijetkim naučnicima spomenutima u "konačnoj procjeni" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu.

U izvještaju IAEA-e stoji da je ubijeni Iranac nadzirao aktivnosti "moguće vojne dimenzije nuklearnog programa" unutar takozvanog plana AMAD.

Mohsen Fahrizad. agencije

Netanjahu je u svom izlaganju iz 2018. u kojem je optužio Iran za nastavak razvoja nuklearnog naoružanja optužio Fahrizada da i dalje radi u iranskom Ministarstvu odbrane na "posebnim projektima".

- Zapamtite to prezime, Fahrizad - rekao je tada izraelski čelnik.

Ko god stajao iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD i američkih saveznika u regiji u posljednjim sedmicama mandata američkog predsjednika Trampa.

On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojim su u vrijeme mandata Baraka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Obamin potpredsjednik u dva mandata, novi američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), najavio je da će vratiti SAD u taj sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.