SVIJET

EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv koronavirusa

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje. ARHIV

A. F.

2.12.2020

Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcine protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila vakcinu koji su razvili Pfizer i BioNTech.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog vandredne  situacije. 

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. decembr odlučiti hoće li odobriti Pfizerovu vakcinu, objasnila je da je njezina dalja procedura za odobrenje vakcina primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija. 

Evropski zastupnici kritizirali su britansku odluku.

- Smatram da je ta odluka problematična i preporučam državama članicama da ne ponavljaju taj proces - rekao je Peter Liese, zastupnik Evropske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel. 

- Nekoliko sedmica detaljne provjere Evropske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja vacvkcina po hitnoj proceduri -  rekao je Liese. 

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju vakcina na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje. 

- Očito postoji globalna utrka da se vakcina stavi na tržište što je brže moguće -  rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Evropskom parlamentu nakon EPP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.