"AMERIKA PRVA"

Tramp danas potpisuje nalog o prioritetnoj nabavci vakcina za SAD

Na događaj nisu pozvani članovi tranzicijskog tima izabranog predsjednika Džoa Bajdena

Američki predsjednik Donald Tramp. Agencije

A. Č.

8.12.2020

Američki predsjednik Donald Tramp potpisat će danas  nalog da se osigura prioritet da vakcina protiv Covida-19, koje nabavlja američka vlada, budu na raspolaganju građanima SAD prije nego što budu isporučena drugim nacijama, objavio je viši američki dužnosnik.

Donald Tramp, koji se suočio s raširenim kritikama svog upravljanja pandemijskom krizom, želi sebi priskrbiti zasluge zbog brzog razvoja cjepiva i njegove distribucije, navodi Reuters. 

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao je novinarima da će na temelju tog naloga biti uspostavljen okvir u sklopu kojeg će američke vladine agencije pomoći drugim zemljama da i one dobiju vakcinu.

Ostaje nejasno zbog čega je potreban izvršni nalog kako bi se osiguralo da vakcina bude distribuirana u SAD. 

Bijela kuća u utorak navečer organizira događaj kojim će promovirati akciju oko procesa distribucije vakcina.

Tramp je kao predsjednik slijedio moto "Amerika prva" i njegovi pomoćnici žele da se ista politika provodi i kad je riječ o distribuciji vakcina.

Na događaj nisu pozvani članovi tranzicijskog tima izabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), čiji uspjeh na izborima Tramp odbija priznati.

Dužnosnici su potvrdili da će cjepivo za američke građane biti besplatno, prenosi Dpa.

Planirani događaj ima uz ostalo za cilj educirati javnost o vakcinama, a potvrđeno je da na njemu neće učestvovati izvršni direktori farmaceutskih kompanija koje proizvode vakcine, "Pfizera" i "Moderne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.