VELIKI PREOKRET

Najnovije ankete pokazuju: Bajden vodi ispred Trampa

Bajden je u blagom vodstvu, između jednog i tri boda, ali zbog načina na koji funkcionira američki Izbornički kolegij to ne znači da će pobijediti

Džo Bajden. Platforma X

N. H.

23.3.2024

Aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) vodi nad Donaldom Trampom (Trump), pokazuje osam najnovijih anketa uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Bajden je u blagom vodstvu, između jednog i tri boda, ali zbog načina na koji funkcionira američki Izbornički kolegij to ne znači da će ponovo pobijediti na izborima. 

Izraživanje "Mainstream Research" i Univerziteta "Florida Atlantic" provedeno između 15. i 17. marta na 1.053 ispitanika pokazalo je da bi među vjerovatnim glasačima 47 posto glasovalo za Bajdena "da su izbori za predsjednika danas", dok bi njih 45 posto glasalo za Trampa. 

"Ipsos" i "Reuters" su proveli anketu na 335.6 registriranih birača, između 7. i 13. marta, koja su poakzala da Bajden ima podršku njih 39 posto, dok bi Trampu pripalo jedan posto manje

Anketa "Kaiser Family Foundation" dala je Bajdenu prednost od tri boda, imao je 47 posto glasova. 

Anketa "TIPP-a" dala je Bajdenu prednost od jednog boda s podrškom od 44 posto.

Prema "Civiqs-ovoj" anketi 45 posto bi glasalo za Bajdena naspram 44 posto za Trampa.

Istraživanje koledža "Emerson" provedeno 5. i 6. marta među 1.350 registriranih birača pokazalo je da su Tramp i Bajden izjednačeni s 45 posto. Nakon toga su birači upitani kojem naginju. Tada je Bajden završio s 51, a Tramp s 49 posto.

Najnovija anketa "YouGov-a" i "Economista", koju je Economist objavio 22. marta, dala je Bajdenu prednost od jednog boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.