SJEDNICA SABORA

Obračun vlasti i opozicije: Hrvati koji se dosele iz BiH, odlaze i iz Hrvatske

Zastupnici iz opozicionih stranaka optužili su Vladu da je njihova politika prema BiH nastavak stare politike HDZ-a koja se pokazala katastrofalnom.

Sa današnje sjednice Sabora. Agencije

Fu. M.

8.12.2020

Današnja rasprava u Hrvatskom saboru o Izvještaju Vlade Hrvatske o izvršavanju obaveza iz Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, koja je usvojena 2018. godine, pretvorila se u obračun zastupnika opozicije s Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i evropskih poslova.

Zastupnici iz opozicionih stranaka optužili su Vladu da je njihova politika prema BiH nastavak stare politike HDZ-a koja se pokazala katastrofalnom.

- Vi lamentirate nad Hrvatima iz BiH koji se, tvrdite, zbog neravnopravnog statusa iseljavaju u Hrvatsku - kazala je zastupnica koalicije "Možemo" Dalija Orešković i dodala:

- Ali, jedna nedavna studija je pokazala da najveći dio Hrvata koji su se doselili iz BiH, odlaze i iz Hrvatske, najviše u Njemačku. Od čega ti ljudi bježe?

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a, optužio je Vladu Hrvatske za licemjere u njenom zalaganju za promjene Ustava BiH.

- Ova vlada nije provela dvije važne presude Ustavnog suda Hrvatske, a bavi se neprovođenjem presuda u drugoj državi - kazao je Bauk.

On je nakaradnost sadašnjeg Izbornog zakona BiH, kojeg, rekao je, treba mijenjati, ne s Dodikom nego sa svima, uključujući i međunarodnu zajednicu, ilustrirao time da se Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ, koji je spriječio JNA da uvede vanredno stanje, ne može kandidirati za člana Predsjendištva BiH kao Srbin iz Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.