RENTAO AUTOMOBIL

Potraga za tijelom Ane Knežević: Istražitelji sumnjaju da ga je muž nosio u koferu

Pokušao je da onesposobi nadzorne kamere zgrade prskajući ih crnim sprejom koji je kupio u obližnjoj prodavnici

Ana Marija Henao Knežević. Instagram

D. R.

9.5.2024

Slučaj Ane Marije Henao Knežević, kolumbijsko-američke poslovne žene koja se i dalje smatra nestalom nakon hapšenja njenog supruga, brzo napreduje, piše Infobae.

Nakon hapšenja njenog muža Davida Kneževića prošle subote na aerodromu u Majamiju, španska Nacionalna policija traga za Aninim tijelom u Španiji, tačnije između provincija Madrid i Saragosa, prema izvorima bliskim istrazi.

Agenti Centralne jedinice za specijalizovan i nasilan kriminal (UDEV), koji sarađuju u istrazi s američkim FBI, sumnjaju, na osnovu prikupljenih dokaza, da je David Knežević nosio Anino tijelo u koferu, pošto su ga sigurnosne kamere snimile kako napušta njen stan noću 2. februara, posljednjeg dana kada je ona viđena živa.

Pokušao da onesposobi nadzorne kamere

Sve ukazuje na to da je Knežević stavio kofer u isti rentirani automobil, "pežo 308", kojim je putovao iz Beograda do Madrida, gdje ga je takođe snimila nadzorna kamera na naplatnoj rampi.

Na povratnom putovanju u Srbiju i prije nego što je prešao granicu s Francuskom, gdje bi bezbjednosne kontrole mogle da ga otkriju, navodno se oslobodio ostataka na mjestu između provincija Madrid i Zaragoza koje istražitelji sada pokušavaju da lociraju.

Dogadjaji su se desili 2. februara. U izvještaju koji je sastavio FBI i u koji je imao pristup Infobae, Federalna istražni biro locirao je Davida Kneževića tog dana u zgradi u ulici Fransisko de Silvela, gdje je Ana živjela u stanu koji je iznajmila. U 21.27 pojavio se noseći motociklističku kacigu i pokušao je da onesposobi nadzorne kamere zgrade prskajući ih crnim sprejom koji je kupio u obližnjoj prodavnici.

Međutim, jedna od kamera nije potpuno bila pokrivena i mogla je da snimi, svega sat vremena kasnije, Kneževića kako izlazi iz zgrade s velikim koferom. Istražitelji su ga mogli identifikovati zahvaljujući "fizičkim karakteristikama", navodi izvještaj, koji su se podudarali s onima kod glavnog osumnjičenog za nestanak Ane Marije Henao Knežević.

Prešao 7.600 kilometara

Nakon što je saznao da je pod istragom, Knežević je tvrdio da nikada nije putovao u Madrid. Međutim, FBI je locirao "Peugeot 308" koji je rentao u Beogradu 29. januara i kojim je prešao više od 7.600 kilometara - Beograd i Madrid su udaljeni oko 2.600 kilometara. Vratio ga je rent-a-kar kompaniji 15. marta sa tom kilometražom, zatamnjenim prozorima i registarskom oznakom koja je prijavljena kao ukradena u istoj ulici gdje je živjela Ana. Američki agenti otputovali su prije nekoliko sedmica u Beograd da intervenišu i temeljno pregledaju vozilo.

David Knežević je uhapšen od strane FBI-a nakon što je iz Beograda stigao u Majami, uprkos saznanju da je pod istragom zbog nestanka svoje supruge, s kojom je bio u procesu razvoda.

Iako je prvobitno Sud za nasilje nad ženama broj 9 u Madridu vodio postupak, Sud u Floridi preuzeo je slučaj, a u budućnosti će i održati suđenje Davidu Kneževiću. Nakon što je privremeno zadržan zbog otmice, ovog petka će biti održano ročište kako bi se razmotio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu uz kauciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.