AMERIKA

Fauči: Modernina vakcina danas bi mogla da bude odobrena za hitnu upotrebu

Prije nekoliko dana poslato je 2,9 milijardi doza na 145 lokacija

A. Ka. / Antena M

Entoni Fauči

Foto: Agencije


Doktor Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da se nada da će američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odlučiti da danas izda odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) Modernine vakcine protiv COVIDA-19. 

- Nadam se da će FDA u četvrtak donijeti odluku u vezi sa tim da li će vakcina protiv koronavirusa kompanije Moderna dobiti odobrenje za hitnu upotrebu ili ne - rekao je Fauči za CNBC i dodao:

- Prije nekoliko dana poslato je 2,9 milijardi doza na 145 lokacija. Tokom sljedećih nekoliko dana do nedjelje bit će sve više i više doza, nadamo se, i to kombinacija Fajzerove i Modernine vakcine, ako Moderna dobije EUA, za koju se nadam da hoće. Također se nadam da ćemo do kraja decembra, imati 40 miliona doza za 20 miliona ljudi.

FDA je nedavno ocijenila da vakcina protiv koronavirusa kompanije Moderna ne izaziva zdravstvene probleme, kao i da je efikasna 94,1 posto.

Poslije vakcine Fajzer/BioNTek, koja je odobrenje dobila prošle nedjelje, Modernina vakcina bila bi druga koja bi dobila zeleno svijetlo u SAD.

Više o temi Entoni Fauči

NA VRH

Podijeli članak na