KRIZA

Situacija se zakuhava, kineski borbeni avioni ponovo nadlijetali Tajvan

U nedjelju 15 borbenih aviona bilo u tom vazdušnom prostoru

Kineski avioni u tuđem vazdušnom prostoru. Twitter

N. D. / Tanjug

24.1.2021

Kineski vojni avioni, uključujući i 12 borbenih, ušli su drugi dan zaredom u tajvanski prostor u vrijeme dok tenzije rastu blizu ostrva. Kina vidi Tajvan kao svoju teritoriju i u prethodnih nekoliko mjeseci je povećala vojnu aktivnost oko ovog ostrva, navodi "Reuters". 

Međutim, aktivnosti Kine tokom vikenda sa lovcima i bombarderima su promjena u odnosu na ranije letjelice, koje su uglavnom bile izviđačke. Nakon što su osam bombardera i četiri lovca uletjeli u tajvanski prostor u subotu, u nedelju je 15 borbenih aviona nadlijetelo taj vazdušni prostor, saopćio je zvanični Tajvan, ističući da su odmah podignuti njihovi avioni, kao odgovor. 

Kina se ovim povodom još nije oglasila, a ranije je obrazlagala da su ovakve akcije namijenjene odbrani suvereniteta države i predstavljaju upozorenje približavanju SAD i Tajvana.

"Reuters" dodaje da će ovaj potez izazvati zabrinutost u Vašingtonu, koji je u subotu apelovao na Kinu da prekine da pritiska Tajvan, prenosi Tanjug.

Podsjetimo, ranije u toku dana, američka vojska je saopćila da su američki ratni brodovi uplovili u Južno kinesko more kako bi uspostavili „slobodu plovidbe“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.