NAPETO NA MORSKOJ GRANICI

Tajvan optužuje Kinu za simuliranje napada na otok

U subotu je Tajvan također digao avione kako bi upozorio 20 kineskih aviona, uključujući 14 koji su prešli liniju Tajvanskog moreuza

Tajvan saopćio da su primijetili avione i brodove Narodne oslobodilačke vojske kako djeluju u Tajvanskom moreuzu. Agencije

A. Č.

7.8.2022

Kineska vojska nastavila je sa svojim najvećim vojnim vježbama ikada, ciljajući Tajvan s onim što je otočna vlada nazvala "simuliranim napadom", uključujući daljnje upade i letove bespilotnih letjelica iznad udaljenih otoka Tajvana.

U subotu je tajvansko ministarstvo obrane saopćilo da je primijetilo avione i brodove Narodne oslobodilačke vojske (PLA) kako djeluju u Tajvanskom moreuzu, vjerujući da simuliraju napad na njegov glavni otok. 

- Više serija kineskih komunističkih aviona i brodova koji su provodili aktivnosti oko Tajvanskog moreuza, od kojih su neki prešli liniju - navodi se, misleći na neslužbenu granicu u vodama između Kine i Tajvana.

U subotu je Tajvan također digao avione kako bi upozorio 20 kineskih aviona, uključujući 14 koji su prešli liniju Tajvanskog moreuza, navodi Reuters, pozivajući se na tajvansko ministarstvo obrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.