IZVJEŠTAJ AMERIČKIH SLUŽBI

Trampovi saradnici sarađivali su s Rusijom tokom izbora u SAD-u

Novi izvještaj o miješanju Rusije u američke izbore objavio je Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI)

Donald Tramp. Agencije

A. Ka.

17.3.2021

Američke obavještajne službe objavile su novi izvještaj u kojem se navodi kako je Rusija uz saradnju sa najbližim saradnicima Donalda Trampa (Trump) pokušala spriječiti pobjedu Džo Bajdena (Joe Biden) na američkim predsjedničkim izborima.

Novi izvještaj

Novi izvještaj o miješanju Rusije u američke izbore objavio je Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI). Kako se navodi, izvještaj na 15 strana detaljno objašnjava tok cijelog procesa.

Prema izvještaju ODNI-ja, ruska umiješanost u američke izbore nije se odnosila samo na podršku Trampu i širenje dezinformacija vezanih za Bajdena već je zvanična Moskva također nastojala potkopati povjerenje javnosti u izborni proces SAD-a te još više naglasiti podjele u američkom društvu.

Izvještaj također potvrđuje i tvrdnje koje su ranije bile prisutne u medijskom prostoru, a tiču se povezanosti Trampovih saveznika pa i samog Trampa sa Kremljom. Kako se navodi, Tramp i njegovi saradnici prihvatili su kampanju širenja dezinformacija protiv Bajdena te su se sastajali sa osobama bliskim Kremlju koji su bili dio cjelokupne akcije.


Osobe sa kojima su se sastajali Trampovi najbliži saradnici su Konstantin Kilimnik i Andriy Derkach, osobe bliske ruskim obavještajnim službama koje su se i ranije povezivale sa miješanjem u izborni proces u SAD-u.

Derkach je prema navodima, usko sarađivao sa Trumpovim advokatom Rudyjem Giulianijem s ciljem otkrivanja detalja iz Bidenovog političkog i privatnog života koji bi mogli ugroziti njegovu izbornu kampanju.

S druge strane, Kilimnik se povezuje sa Paulom Manafortom koji je vodio Trampovu izbornu kampanju 2016. godine. Kilimnik se spominjao i u prethodnim izvještajima američkih obavještajnih službi u kojima se tvrdi kako je upravo on direktno učestvovao i pomogao Trampu tokom izborne kampanje 2016. godine kao i tokom kampanje za drugi predsjednički mandat Trumpa.

Procjena obavještajne službe

- Procjena obavještajne službe naglašava ono što smo svi već znali, da je Rusija miješanjem u izbore podržavala Donalda Trumpa i nastojala učiniti štetu Bidenu. Rusija je vodila uspješnu obavještajnu operaciju koja je prodrla u uski krug saradnika bivšeg američkog predsjednika - rekao je Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog odbora.

Pored Rusije, u izvještaju se spominje i utjecaj Irana i Kine na američke predsjedničke izbore gdje se navodi da ove dvije države jesu vršile utjecaj ali ne u obimu u kojem su to radile ruske obavještajne agencije.

Nakon što je objavljen izvještaj o umiješanosti Rusije, oglasila se i ambasada ove države u Vašingtonu (Washington) te u kratkom saopćenju demantovala sve navode navedene u izvještaju od 15 stranica.

- Dokument koji je pripremila američka obavještajna služba još je jedan niz neutemeljenih optužbi protiv naše zemlje za miješanje u američke unutarnje političke procese. Nisu dostavljene činjenice ni dokazi koji bi potvrdili ove tvrdnje - saopćeno je iz Ambasade Rusije u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.