TREĆI VAL ZARAZE

Merkel: Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću

Merkel zatražila je u nedjelju od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusa

Merkel: Neke države to čine, druge ne. Arhiv

Avaz.ba

29.3.2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u nedjelju od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusa zbog porasta broja zaraženih.


Merkel je u nedjelju navečer rekla da neke države ne slijede tzv. "kočnicu u nuždi", koju su države pristale pokrenuti nakon određenog broja infekcija.


- Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću. I neke države to čine, druge ne - rekla je Merkel u intervjuu koji je emitirala njemačka televizija ARD.


Pozvala je te države da preokrenu planove za otvaranje i provedbu mjera poput strožijih ograničenja socijalnih kontakata, policijskog sata i zahtjeva za rad od kuće.


Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa.


No, savezna vlada i 16 država u zemlji sve su više u sukobu oko toga kako to obuzdati. Naime, neke države u kojima je stopa zaraze niža odbijaju povratak u strožiji "lockdown".


Državni epidemiološki institut "Robert Koch" je u nedjelju zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 129.7 što je osjetno više nego u petak kada je incidencija još iznosila 119.1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.