POSJETA TURSKOJ

Fon der Lejen zatečena protokolom u Ankari

Snimak sa sastanka pokazuje šeficu izvršne vlasti Evropske unije kako gestikulira u nevjerici nakon što su Erdoan i Mišel zauzeli dva mjesta

Fu. M.

Detalj sa sastanka u Ankari

Foto: AFP


Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) ostala je zatečena kada je jučer na dočeku u turskoj prijestolnici mjesto pored predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) zauzeo njen kolega, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), prepustivši njoj sporedno mjesto u prostoriji.

Snimak sa sastanka pokazuje šeficu izvršne vlasti Evropske unije kako gestikulira u nevjerici nakon što su Erdoan i Mišel zauzeli dva mjesta, ostavljajući za nju slobodno mjesto na sofi sa strane.

- Predsjednica Komisije bila je očito iznenađena - kazao je glasnogovornik EK-a, Erik Mamer (Eric), dodavši kako je šefica Komisije trebala imati isto mjesto kao i druga dva učesnika u ovom sastanku.

Protokolarni propust izazvao je i brojne komentare na društvenim mrežama. Jedan od korisnika je uz video iz Ankare komentirao kako “službenici protokola vrište”.

NA VRH

Podijeli članak na