SUPER ČETVRTAK

Britanci jučer glasali na izborima, rezultati danas i za vikend

Birališta su se zatvorila u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu označivši početak brojanja glasova

Boris Džonson. afp

Fu. M.

7.5.2021

Britanci su u četvrtak glasali na lokalnim izborima presudnim za premijera Borisa Džonsona (Johnson) i za budućnost Škotske, gdje se pristalice neovisnosti nadaju jasnoj pobjedi koja će im utrti put prema novom referendumu o samoodređenju.

Birališta su se zatvorila u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu označivši početak brojanja glasova koje bi ipak moglo potrajati zbog restrikcija u vezi s pandemijom. Rezultati se očekuju u danas ili tokom vikenda.

Izbori, organizirani u četvrtak u Engleskoj, u Škotskoj i u Velsu, godinu dana pošto su zbog zdravstvene krize bili odgođeni, nazvani su "super četvrtkom" jer su najvažniji na lokalnom nivou od 1973.

- Ovo je velik dan - rekao je u četvrtak premijer u videoporuci objavljenoj na Twitteru, pozivajući Britance da glasuju za njegovu konzervativnu stranku u utrci s opozicijom koja, po njegovim riječima, "samo igra političke igre".

Što se tiče Škotske, treba pričekati barem subotu navečer da bi se znala raspodjela mjesta u obnovljenom regionalnom parlamentu.

Ako pristalice neovisnosti koji su na vlasti osvoje većinu, premijerka Nicola Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) planira pritisnuti vladu u Londonu kako bi raspisala novi referendum o samoodređenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.