ANALITIČAR ZA "AVAZ"

Dizdarević: Cilj Izraela je očistiti kompletnu teritoriju od Palestinaca

Dizdarević tvrdi kako je krajnji cilj Izraela postepeno širenje teritorije i preuzimanje kompletne Zapadne Obale

Zlatko Dizdarević. Avaz

Piše: D. Hadžović

11.5.2021

Nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem, izraelske snage jučer su granatirale pojas Gaze, a najmanje 24 Palestinca ubijena su u napadima, dok su povrijeđene 103 osobe.Bivši diplomata i politički analitičar Zlatko Dizdareviće u izjavi za „Avaz“ kaže da ga posljednji potezi Izraela ni najmanje ne iznenađuju.


Palestine će biti još manje

- To je samo novi korak dalje u specifičnim okolnostima i trenutku na liniji koja je izraelska i međunarodna i koja traje od 1947. do danas. Kao što imate na Balkanu non-papere koji svako malo dižu temperaturu i stvaraju mržnju, tako imate tamo sve to isto uz zločin, oružje, aparthejd, uz šutnju svijeta, a usput jalove reakcije i zgražavanje, prema tome kad sve skupa prođe, a proći će za 7 ili 15 dana, Palestine će biti još manje, izraelski radikali će biti još jači i priča ide dalje, kaže Dizdarević.

Dizdarević tvrdi kako je krajnji cilj Izraela postepeno širenje teritorije i preuzimanje kompletne Zapadne Obale.

- Izrael će pokušati preuzeti čitavu Zapadnu Obalu, to im je cilj. Netanjahu dosta cinično i bezobrazno završava svoj mandat, ali ovi koji će doći poslije njega će biti još radikalniji. Na kraju krajeva to pokazuju i rezultati izbora. Lapid koji će dobiti mandat da formira vladu to ne može da uradi bez najradikalnije stranke tamo koja je dobila 6,2% glasova, ali su jezičak na vagi. Došli smo u paradokslanu situaciju da će ta nova vlada biti radikalnija od Netanjahua. To je historijski proices. Njihov cilj je potpuno jasan, aparthejd. Izrael treba zemlju bez naroda, ne zemlju s Palestincima unutra. Cilj je očistiti kompletnu teritoriju gdje su Palestinci, na ovaj ili onaj način i oni to rade bez ijednog pokušaja da budu kažnjeni zbog toga, navodi Dizdarević.


Hamas radi za Izrael

Dizdarević: Hamas je američki projekat kreiran preko Mosadove organizacije i novca Saudijske Arabije.. Arhiv

Dizdarević ističe da akcije Hamasa direktno idu na ruku izraelskim ciljevima.

- Ja sam prije 20 godina u knjizi „Vrijeme odluke“, nakon što sam proveo neko vrijeme u Izraelu i u Gazi u vrijeme Intifade, napisao na nivou osjećanja, bez nekih velikih fizičkih argumenata, da je Hamas američki projekat kreiran preko Mosadove organizacije i novca Saudijske Arabije. Taj i takav Hamas kojeg su podržavale mnoge zemlje Perzijskog zaljeva se od tada ispostavlja kao druga glavna kočnica za rješenje palestinskog pitanja, glavna je Izrael. Ali se ispostavlja kao argument Izraelu svaki put kada je mirovni proces imao šansu da se nastavi, pojavljivao se Hamas koji je tad znao da ispuca 2,3 rakete i da pruži argument ovima da kažu „ovi su teroristi, mi ne možemo s njima pregovarati“. Pa je na kraju krajeva podržavan i raznim radikalnim arapskim snagama koji je toliko ojačao da je postao u međuvremenu paralelna država među Palestincima. Pa je onda argument bio Zapada i Izraela, pa ne možemo mi da pregovaramo s Abasom zato što on ne predstavlja cijelu Palestinu, on nije legitimni predstavnik Palestine. Hamas se koristio sve ove godine. S tim što Hamas u međuvremenu postaje jači, od 6, 7 njihovih raketa koje su ispaljene jučer, jedna je samo presretnuta, ostale su prošle. Više ni Hamas nije neozbiljna priča, navodi Dizdarević.

Dizdarević ističe pesimističnu procjenu da sve ide ka konačno scenariju potpune otimačine kompletne palestinske zemlje.

- Stvar ide u pravcu otimačine, to je proces kojim ja ne vidim kraja, osim onoga što je od samog početka cilj cionističkog Izraela, i u Izraelu postoje razumni ljudi koji drugačije razmišljaju, i organizacije koje su protivnici aparthejda, ali su u ogromnoj manjini, navodi Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.