RUSIJA

U avionu uhapšen ruski političar, EU traži njegovo oslobađanje

Policajci su zaustavili avion u Sankt Petersburgu u ponedjeljak navečer, napisao je Andrej Pivovarov

A. Ka.

Uhapšen u avionu

Foto: Ilustracija


Istaknuti ruski oporbeni političar Andrej Pivovarov objavio je da je uhapšen u avionu neposredno prije polijetanja za Poljsku, javila je u utorak agencija dpa, dok je evropski šef diplomacije Žozep Borelj (Josep Borrell) zatražio njegovo puštanje na slobodu.

Policajci su zaustavili avion u Sankt Petersburgu u ponedjeljak navečer, napisao je Pivovarov na Telegramu.

Tridesetdevetogodišnji kritičar Kremlja navodi da je njegovo hapšenje povezano s bivšom funkcijom čelnika organizacije Otvorena Rusija, koja je kritična prema ruskim vlastima.

Pivovarov je optužen zbog uključenosti u "nepoželjnu organizaciju", što je oznaka koju su ruske vlasti prišile Otvorenoj Rusiji prije nekoliko dana, čime je u praksi ta organizacija zabranjena.

Pivovarovu prijeti šest godina zatvora, ako bude osuđen.

Nakon što je Otvorena Rusija, koju podupire oligarh Mihail Hodorkovski, snažni kritičar Kremlja, proglašena "nepoželjnom organizacijom", Pivovarov je objavio da će ju ukinuti.

Činjenica da je, usprkos tome, još uvijek pritvoren, znak je "potpunog bezakonja", kazao je Pivovarov.

Političar je trebao biti prebačen u Krasnodar, smješten oko 1.200 kilometara južno od Moskve u utorak, objavila je agencija TASS.

Borelj je pozvao ruske vlasti da "smjesta i bezuvjetno oslobode gospodina Pivovarova".

- Ovaj slučaj nije izolirani incident već potvrđuje kontinuirani obrazac smanjivanja slobode za civilno društvo, oporbu i kritične glasove, kao i za neovisne medije - poručio je u priopćenju šef evropske diplomacije.

Moskovski oporbeni aktivist Dmitrij Gudkov također je uhapšen u utorak.

NA VRH

Podijeli članak na