275 SLUČAJEVA

Izrael tvrdi da "Pfizerova" vakcina izaziva upalu srčanog mišića

Kompanija ove optužbe odbacuje i navodi da nije utvrđena uzročna veza s njihovim vakcinama niti je zabilježeno da te bolesti ima više nego što je uobičajeno

A. K.

Izrael: Slučajevi uočeni među mlađim muškarcima u dobi od 16 do 19 godina

Foto: Agencije


Izraelsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su se pojavili slučajevi upale srčanog mišića kod manjeg broja mlađih muškaraca, nakon vakcinisanja protiv koronavirusa "Pfizerovom" vakcinom.

"Pfizer" te optužbe odbacuje i tvrdi da nije zabilježena veća stopa povezanosti pojave miokarditisa i njihovih vakcina, nego što bi se u uobičajenim okolnostima moglo očekivati ​​u općoj populaciji.

Naručena studija

Između decembra 2020. i maja 2021. godine u Izraelu je evidentirano 275 slučajeva miokarditisa na više od 5 miliona vakcinisanih osoba, saopćilo je ministarstvo objavivši rezultate studije koja je naručena da bi se razjasnila ova pojava.

Većina pacijenata u kojih se razvila upala srčanog mišića u bolnici je provela najviše četiri dana, a 95 posto slučajeva smatra se blagim oblikom, pokazala je studija koju su provela tri tima stručnjaka.

Istraživanje je pokazalo da "postoji vjerojatna povezanost između vakcinisanja drugom dozom "Pfizerove" vakcine i razvoja miokarditisa među muškarcima u dobi od 16 do 30 godina", stoji u saopćenju ministarstva, te se dodaje da je više takvih slučajeva uočeno među mlađim muškarcima u dobi od 16 do 19 godina nego u ostalim dobnim skupinama.

Iz Pfizera kažu da prate rezultate izraelske studije, no tvrde da nije utvrđena uzročna veza s njihovim vakcinama niti je zabilježeno da te bolesti ima više nego što je uobičajeno.

Neželjene posljedice temeljito se proučavaju, a stručni tim "Pfizera" se redovno sastaje s članovima Odjela za sigurnost vakcina izraelskog ministarstva zdravstva da bi pregledali i proučili podatke, navodi se u saopćenju.

Odbor dao zeleno svjetlo

Nakon vakcinisanja odraslih, izraelske vlasti nisu izdale odobrenje za vakcinisanje mladih, u dobi od 12 do 15 godina, dok se čekalo izvješće ministarstva zdravstva.

- Odbor je sada dao zeleno svjetlo za vakcinisanje djece od 12 do 15 godina od sljedeće sedmice - rekao je Nahman (Nachman) Ash, izraelski koordinator za pitanja pandemije, za Radio 103 FM, istaknuvši kako "učinkovitost vakcina premašuje rizike".

Paralelno s objavljivanjem ovih nalaza, povjerenstvo ministarstva odobrilo je vakcinisanje adolescenata, rekao je visoki dužnosnik. Savjetodavna skupina američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti prošli je mjesec preporučila daljnje razmatranje povezanosti miokarditisa i vakcina na bazi glasničke RNA, a to su "Pfizerove" i "Modernine" vakcine.

NA VRH

Podijeli članak na