TESTIRANO 250 OSOBA

Naučnici kombinirali različite vakcine, rezultati bi mogli promijeniti pristup vakcinaciji

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica

Zabilježena veća učinkovitost u stvaranju imuniteta. Agencije

Jutarnji list

7.6.2021

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost u stvaranju imuniteta, saopćio je Univerzitet Sarske.

- Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu "AstraZeneca", a kao drugu "BioNTech/Pfizer", zabilježena je znatno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze vakcina "AstraZeneca" - stoji u saopćenju Univerziteta Sarske u Saarbrueckenu.


Novija generacija

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije vakcina "Biontech/Pfizer".

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nesumnjivim rezultatom“, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcinama.

"BioNTech/Pfizer" spada u noviju generaciju tzv. mRNA vakcina, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih vakcina.


Preporuka za mlađe od 60

Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja u vezi uspješnosti i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za vakcinisanje početkom aprila preporučilo da se mlađi od 60 više ne vakcinišu vakcinom "AstraZeneca" pojavio se problem s osobama koje su kao prvu vakcinu već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se vakcinišu ili vakcinom "BioNTech/Pfizer" ili "Moderna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.